Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με τον σύντροφό σου

Το έτερον σου ήμισυ ξεκινάει να ροχαλίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Τι τον σκουντάς, τι του κλείνεις τη μύτη τίποτα... αυτός εκεί. Αν πάλι δεν συμβεί αυτό, ξεκινά ο «πόλεμος» του σεντονιού. Τραβάει εκείνος, τραβάς και εσύ και πάντα κάποιος μένει ξύπνιος.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, η επιστήμη έρχεται να σου πει πως ΔΕΝ πρέπει να κοιμάσαι με τον σύντροφό σου.

Μελέτη έδειξε πως το 29% των ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά το βράδυ, όταν μοιράζεται το κρεβάτι με το έτερον του ήμισυ. Η έρευνα σημειώνει πως ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά και την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Είναι κάπως τρομακτικό όλο αυτό, αν σκεφτείς πως μία τόσο απλή πράξη, όπως ο ύπνος με τον σύντροφό σου, μπορεί να αποτελέσει αιτία για τόσα προβλήματα.

«Σχεδόν το 1/3 των Βρετανών δηλώνει πως δεν έχει καλό βραδινό ύπνο, επειδή ενοχλούνται από τον σύντροφό τους. Ετσι, για πολλούς είναι σαφές πως κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια που ίσως τους προσφέρουν καλύτερο ύπνο», αναφέρει η Δρ. Νερίνα Ράμλακχαν από το Πανεπιστήμιο Leeds and Silentnight.

Μελέτη από Νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έκανε λόγο για τα αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου στο δέρμα. Οπως διαπίστωσε, όσοι έχουν κακή ποιότητα ύπνου χάνουν 30% περισσότερο νερό 72 ώρες μετά την έκθεση σε υπεριώδες φως.

Οσοι κοιμούνται λίγο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και μειωμένη ελαστικότητα. Η έλλειψη ύπνου, επίσης, είναι υπεύθυνη για την κακή διάθεση.

Υπάρχει ένα σημείο του εγκεφάλου που έχει αμυγδαλωτό σχήμα και πιστεύεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα και τα επίπεδα του άγχους.

Μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν στερηθεί ύπνο είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο συγκεκριμένο σημείο, όταν τους παρουσιάζονταν αρνητικές εικόνες.

Ο Δρ Γκάι Μίντοους, ειδικός ύπνου για το Bensons for Beds και ιδρυτής του Sleep School εξηγεί πως οι «μάχες» στο κρεβάτι είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής ρουτίνας ύπνου.

«Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν βιβλία, άλλοι αγαπούν να παρακολουθούν τηλεόραση. Ο συμβιβασμός είναι το ''κλειδί'', ώστε να βρεθεί μία ρουτίνα που βολεύει και τα δύο μέρη. Αν αυτό δεν δουλέψει, τότε οι ωτοασπίδες ή μάσκα ύπνου μπορούν να απομακρύνουν τον οποιονδήποτε θόρυβο», υποστηρίζει.

«Παραδοσιακά, οι γυναίκες αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άνδρες, κάτι που οδηγεί σε πρόβλημα με τα σεντόνια και τις κουβέρτες. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά σκεπάσματα, ο καθένας μπορεί να αλλάξει θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της νύχτας», προσθέτει.

 

 

bovary

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα