Πως βοηθάει το έντερο μία μπύρα μαζί με το φαγητό;

Πως βοηθάει το έντερο μία μπύρα μαζί με το φαγητό;

Αγαπημένη επιλογή για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας μία παγωμένη μπύρα χειμώνα-καλοκαίρι! Όπως το κρασί, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη για τη σωματική ευεξία, ανεξαρτήτως μάλιστα της περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διπλά ελεγχόμενης τυφλής μελέτη, 19 υγιείς άνδρες διακρίθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που κατανάλωσαν 325mL ξανθιάς (lager) μπίρας με ή χωρίς αλκοόλ συνοδευτικά με το δείπνο τους για τέσσερις εβδομάδες. Αν και κατά την ολοκλήρωση του πειράματος δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και σε βιοχημικούς δείκτες της καρδιακής υγείας και του μεταβολισμού, και στις δύο ομάδες σημειώθηκε μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλότητα στο εντερικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων καθώς και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης, ένα δείκτης καλύτερης εντερικής υγείας.

Παλαιότερη μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης με συμμετέχοντες και από τα δύο φύλα είχε καταλήξει ότι η κατανάλωση μη αλκοολούχας μπίρας επί 30 ημέρες είχε αυξήσει την ποικιλία στους πληθυσμούς της εντερικής μικροχλωρίδας, ενώ δεύτερο πείραμα με αλκοολούχα μπίρα σε μια υποομάδα των ίδιων συμμετεχόντων δεν διαπίστωσε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Για την προκείμενη μελέτη, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως υιοθετήθηκε διαφορετική μεθοδολογία και η επιλογή του πληθυσμιακού δείγματος έγινε από μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος. Ωστόσο, αν και πιλοτική, η έρευνα αναδεικνύει κατά τους ίδιους τη σημαντική τόνωση της ανδρικής εντερικής υγείας από ένα μπουκάλι μπίρα και, δεδομένου πως δεν υπάρχει ακριβές όριο ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ, ενδεχομένως η εκδοχή του ποτού με μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίσως είναι καλύτερη επιλογή.

Τα μαγικά συστατικά της μπίρας

Στον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου κατοικούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που επηρεάζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα τα διαφορετικά είδη βακτηρίων συνθέτουν το μικροβίωμα, τόσο ισχυρότερη είναι η προστασία του οργανισμού έναντι χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η μπίρα μπορεί να συμβάλει στην ποικιλία των μικροβίων του εντέρου χάρη σε συστατικά της όπως οι πολυφαινόλες και μικροοργανισμούς από τη διαδικασία της ζύμωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα