Αυτή είναι η γραμμή που χωρίζει τη γη σε μέρα και νύχτα - Έχει ένα ενδιαφέρον όνομα

Ξέρατε ότι υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει τη γη στο κομμάτι που έχει νύχτα και στο κομμάτι που έχει μέρα; Αν δεν το ξέρατε τότε ίσως η πληροφορία να σας έχει προκαλέσει τώρα το ενδιαφέρον. Το όνομά της είναι ακόμα περισσότερο όμως. Γιατί αυτή η γραμμή ονομάζεται Ο Εξολοθρευτής (The Terminator).
Έχει επίσης και άλλα ενδιαφέροντα ονόματα. Όπως «γκρίζα ζώνη» και «Ζώνη του Λυκόφωτος». Είναι μια ασαφής γραμμή, λόγω του κυρτού ηλιακού φωτός της ατμόσφαιρας μας. Στην πραγματικότητα, η ατμόσφαιρα προκαλεί μια κλίση μισής μοίρας στο ηλιακό φως, δηλαδή περίπου 60 χιλιόμετρα.

Πιστεύεται ότι όσο ο μισός πλανήτης καλύπτεται από σκοτάδι, ο άλλος μισός έχει φως. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί ακριβώς η κλίση του ηλιακού φωτός έχει ως αποτέλεσμα το μέγεθος του εδάφους που καλύπτεται από ηλιακό φως να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που καλύπτεται από σκοτάδι.

Το σχήμα του «Εξολοθρευτή» αλλάζει με τις εποχές. Η διαφορά είναι πιο ορατή όταν η καμπύλη της ισημερίας συγκρίνεται με εκείνη του θερινού ηλιοστασίου. Ο «Εξολοθρευτής» περνά από κάθε σημείο του πλανήτη δυο φορές την ημέρα, εκτός από τους δυο πόλους, όπου αυτό συμβαίνει όταν δεν έχουν Πολική Νύχτα ή Ήλιο του Μερονυχτίου.

Στον Ισημερινό, σε επίπεδες συνθήκες (χωρίς εμπόδια όπως βουνά ή σε ύψος πάνω από τέτοια εμπόδια), ο «Εξολοθρευτής» κινείται με 463 μέτρα το δευτερόλεπτο, με την ταχύτητα να μοιάζει πως αυξάνεται όταν περνάει πάνω από βουνά και μη επίπεδο έδαφος. Ωστόσο, μειώνεται όσο πλησιάζει στους πόλους, όπου μπορεί να φτάσει το μηδέν.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα