Σπάνιο βίντεο απαθανατίζει μια καμήλα – Αλμπίνο τη μοναδική στο είδος της

Σπάνιο βίντεο απαθανατίζει μια καμήλα – Αλμπίνο τη μοναδική στο είδος της

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πρόκειται για την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής καμήλα αλμπίνο. Πρόκειται για βακτριανή καμήλα (αυτή με τις 2 καμπούρες) η οποία εντοπίστηκε σε φυσικό περιβάλλον μαζί με άλλες καμήλες στην Κίνα. Η ηλικία της συγκεκριμένης πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 3 και 4 ετών. 

Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο ή ζώο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι λευκή.

Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. 

Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελανίνη και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της τυροσινάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα του γενετικού φαινόμενου της μεταλλαγής. Για την εμφάνισή του δεν παίζει ρόλο ούτε η φυλή (παρουσιάζεται σε όλες τις φυλές του κόσμου), ούτε το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες.
Στα ζώα τα συμπτώματα του αλφισμού παρουσιάζονται όπως ακριβώς και στον άνθρωπο, ενώ στα φυτά προκαλείται από έλλειψη χλωροφύλλης και αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών, π.χ. λευκά άνθη σε φυτά που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν κόκκινα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα