Αυτό το τρόφιμο είναι το ίδιο εθιστικό με τα ναρκωτικά

Μπορεί ένα τρόφιμο να είναι τόσο εθιστικό όσο τα ναρκωτικά; Και όμως ναι!

Τελικά αυτή η αστείρευτη λαχτάρα που έχουμε για τυριά ίσως δεν οφείλεται απλά στην τέλεια γεύση τους και, μάλλον δεν είναι και τόσο αθώα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Library of Science One, το τυρί περιέχει μια χημική ουσία που εντοπίζεται και στα σκληρά ναρκωτικά και ερεθίζει τα ίδια μέρη του εγκεφάλου. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει γιατί συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πιο εθιστικά από άλλα.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την κλίμακα του Πανεπιστημίου Γέιλ (Yale Food Addiction Scale), η οποία βασίζεται σε ερωτηματολόγιο και αξιολογεί τον εθισμό των τροφίμων στα άτομα, ανακάλυψαν ότι το τυρί είναι ιδιαίτερα εθιστικό καθώς περιέχει την πρωτεΐνη καζεΐνη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που είναι παρούσα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να πυροδοτήσει τους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον εθισμό, με τα καζεομορφινικά να προκαλούν αίσθημα ευφορίας το οποίο αποζητάμε όλο και περισσότερο.

Επίσης, βρήκαν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονταν περισσότερο με συμπεριφορά που μαρτυρά εξάρτηση, με τις λιπαρές τροφές να συνδέονταν με τις προβληματικές διατροφικές επιλογές και να είναι πιο δύσκολο να κοπούν.

healthynews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα