Όταν η Ζωή Λάσκαρη μιλούσε για το πρόβλημα των ναρκωτικών στον Χατζηνικολάου

Τον Νοέμβριο του 1992, η είδηση ότι η κόρη της Ζωής Λάσκαρη είχε «μπλέξει» με τα ναρκωτικά, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Τύπου.

Η ιστορία έγινε γνωστή όταν η ίδια η Λάσκαρη σε συνέντευξή της, στις 12 Νοεμβρίου του ΄92, με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η κόρη της έκανε κάποτε χρήση ναρκωτικών.

Η υπόθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις και για αρκετό καιρό τα μέσα ενημέρωσης φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για το θέμα.

Η Μάρθα ήταν το πρώτο παιδί της ηθοποιού, που είχε αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο. Τότε η κοπέλα ήταν 23 ετών, οι γονείς της είχαν χωρίσει και η Λάσκαρη μετρούσε ήδη 16 χρόνια γάμου με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Η αποκάλυψη του προβλήματός της από την ίδια της τη μητέρα, σόκαρε την κοπέλα. Η Λάσκαρη δεν την είχε ενημερώσει, ότι θα προέβαινε σε τέτοιες αποκαλύψεις και η Μάρθα αιφνιδιάστηκε.

Η δημοσιοποίηση ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος, απαιτούσε μεγάλο θάρρος και δύναμη, καθώς θα μπορούσε να στιγματίσει τόσο την ηθοποιό, όσο και τη νεαρή κοπέλα.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα των ναρκωτικών, που ξεκίνησε με αφορμή τη συνέντευξη της Ζωής Λάσκαρη, τελικά βοήθησε και άλλους γονείς να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν ήταν ένα θέμα- ταμπού, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα, που με την κατάλληλη βοήθεια μπορούσε να λυθεί. Ήταν η πρώτη φορά που ένας επώνυμος μιλούσε ανοικτά για τα ναρκωτικά μέσα στο σπίτι του και αυτό, σε πολλές οικογένεις που είχαν ανάλογο πρόβλημα, έδωσε θάρρος και παρηγοριά.

Κυρίως όμως, μείωσε τον φόβο της κατακραυγής. Ωστόσο, κάποια μέσα ενημέρωσης, επιτέθηκαν στη Λάσκαρη και έγραψαν πικρόχολα σχόλια. Πολλοί μίλησαν ακόμα και για διαφημιστικό κόλπο, λέγοντας πως το «άστρο» της Λάσκαρη είχε αρχίσει να δύει και η ηθοποιός χρειαζόταν κάτι, που θα την έφερνε ξανά στη δημοσιότητα.

Η Μάρθα, παρά τη δυσαρέσκεια για τη συνέντευξη της μητέρας της, είχε δηλώσει: «Την ξέρω τη μάνα μου. Δε θα έκανε τίποτε σε βάρος μου, για προσωπικό της όφελος»...

Η εμφάνιση στο «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση της Ζωής Λάσκαρη και ενώ το θέμα ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας, η ηθοποιός με την κόρη της και τον σύζυγό της, εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω».

Ηταν μια εκπομπή, που καθήλωσε τους τηλεθεατές. Το θέμα των ναρκωτικών ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, σε μια περίοδο που γινόταν μονόστηλο.

Η Μάρθα επανέλαβε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη συνέντευξη της μητέρας της και ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημά της.

«Η μητέρα μου, μου έδωσε μια κλωτσιά και με έριξε στον ωκεανό», είπε χαρακτηριστικά η κοπέλα. Παρόλα αυτά, η σχέση της με τη μητέρα της δεν διαταράχτηκε και παρέμεινε άριστη. Ενδεχομένως, η κοπέλα να γνώριζε ότι οι προθέσεις της μητέρας της ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, γύρω από το σοβαρό θέμα των ναρκωτικών.

Η εμφάνιση της Μάρθας στην εκπομπή συζητήθηκε πολύ. Η τηλεθέαση έφτασε στο 70%. Όταν η κόρη της γνωστής ηθοποιού ανέφερε στον αέρα, ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία με θέμα τα ναρκωτικά, έδωσε άθελά της τροφή στους καχύποπτους, που έσπευσαν να κατηγορήσουν και πάλι τη Λάσκαρη ότι δημιούργησε το θέμα, για να προωθηθεί η ταινία.

Φυσικά, ούτε ταινία γυρίστηκε και οι υπαινιγμοί ξεχάστηκαν, αφού πρώτα καταναλώθηκαν από τον κίτρινο Τύπο της εποχής.

Μετά την εκπομπή, η Μάρθα προσπάθησε τότε να δώσει μία πειστική απάντηση σε όσους την κατηγόρησαν, λέγοντας: «Με ενοχλεί φοβερά η ιδέα, ότι όλοι νομίζουν ότι όλα αυτά γίνανε για να διαφημιστεί η ταινία. Δεν είναι έτσι. Είναι μια ταινία που δε θα γίνει εδώ στην Ελλάδα. Και το σημαντικότερο, αφού θα γυριστεί τον Ιούνιο, τι νόημα μπορεί να έχει μια διαφήμιση από τώρα;».

Περνώντας ο καιρός, το θέμα άρχισε σιγά- σιγά να ξεχνιέται, ώσπου κανείς πια δε μιλούσε γι’ αυτό.

Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η υπόθεση δεν επηρέασε την ευαίσθητη ψυχολογία της νεαρής κοπέλας, η οποία παρέμεινε καθαρή και σύντομα έκανε δική της οικογένεια, χωρίς να απασχολήσει ποτέ την κοινή γνώμη.

Το θέμα των ναρκωτικών έγινε, για εκείνη, μια κακή ανάμνηση και τίποτε περισσότερο. Η σχέση της με τη μητέρα της δεν διαταράχθηκε ποτέ. Αντιθέτως, η Μάρθα έχει αναφέρει πολλές φορές, πόσο τη βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημά της.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα