Σεισμός στην Κρήτη: Υπάρχει σεισμική διέγερση στην περιοχή. Τι λένε οι σεισμολόγοι

12 Οκτωβρίου 2021, 14:00

Σεισμός στην Κρήτη: Υπάρχει σεισμική διέγερση στην περιοχή. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας έκανε επίσης λόγο για επιφανειακό σεισμό, έντονα αισθητό όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Ανήκει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο με εκείνον που έγινε το Αρκαλοχώρι. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο, δεν πρέπει να συνδέουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον. Με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται τα δύο ρήγματα, τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για το πόσο έχει επηρεαστεί το χερσαίο τμήμα του νησιού.

Χουλιάρας στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει σχέση με το Αρκαλοχώρι – Είναι διαφορετικά ρήγματα

Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

Ο σεισμός είναι στο θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χλμ εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερα αισθητός παντού και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξή του περιέγραψε.

Όπως καταλαβαίνετε έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. Δεν έχουν σχέση τα δύο επίκεντρα είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.