Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη

27 Σεπτεμβρίου 2021, 13:40

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη

Η επιτροπή συνεδρίαση εκτάκτως πριν από δύο μήνες, στις 21 Ιουλίου και αυτό έγινε όπως και εσείς είπατε γιατί υπήρχε σεισμική διέγερση. Η επιτροπή κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο ότι δεν αποκλείεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός, δεύτερον προχώρησε σε επιχειρησιακές συστάσεις , ανέφερε ο σεισμολόγος- μέλος επιτροπής σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αποφασίστηκε να γίνει πλήρης εφαρμογή του σχεδίου εγκέλαδος , σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είχαν ενημερωθεί ο δήμοι για έναν ενδεχόμενο σεισμό, ενώ εξέφρασε την άποψη του πως ήταν ο κύριος σεισμός και θα ακολουθήσουν μετασεισμικές δονήσεις.

«Το ανησυχητικό είναι πως ο σεισμός είναι σε μια περιοχή που γενικά έχει σεισμούς σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν γίνονται συχνά σεισμοί, έτσι πολλά κτίρια είναι παλιά και αυτά είναι που έπαθαν τις βλάβες. Το ανησυχητικό είναι πως αυτός ο σεισμός και η μετασεισμική ακολουθία θα έχουν μια δύσκολη διαχείριση στην περιοχή, επειδή είναι πολλά κτίρια που θα κριθούν ακατάλληλα», τόνισε ο καθηγητής και διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής του Αριστοτελείου, τον κ. Κώστας Παπαζάχος.

Τι έγραφε ο Άκης Τσελέντης πριν λίγες ημέρες για τις δονήσεις

Η ανάρτησή του στο Facebook
Το «καμπανάκι» για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη είχε χτυπήσει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο σεισμό των 5,8R που χτύπησε σήμερα, Δευτέρα (27/09) το Ηράκλειο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook την περασμένη Πέμπτη (23/09) είχε αναφερθεί στο φαινόμενο και τη διάρκειά του, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να να τηρεί τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγει τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

 
Σεισμός στην Κρήτη: Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα

Λέκκας : Ο σεισμός ήταν “κεραυνός εν αιθρία” – Προβληματίζουν οι μετασεισμοί

“Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ νωρίς, παρακολουθούμε το φαινόμενο” σημείωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού.

Ο κ. Λέκκας, όπως ανέφερε, βρίσκεται ήδη στον δρόμο προς την Κρήτη για να δει από κοντά τις ζημιές.

Μπαράζ μετασεισμών μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει 16 σεισμικές δονήσεις από 3 Ρίχτερ έως και 4,6 Ρίχτερ η μεγαλύτερη.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του.

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.