Θεοδωρίδου: Προστασία 33% από τη μετάλλαξη Δέλτα με τη μία δόση εμβολίου

Θεοδωρίδου: Προστασία 33% από τη μετάλλαξη Δέλτα με τη μία δόση εμβολίου

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου. «Το Pfizer και κατ' επέκταση το Moderna αγγίζει το ποσοστό του 96% σε αποτελεσματικότητα, το AstraZeneca το 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το J&J το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως και από τον θάνατο». 
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως του 33%», είπε ακόμη η κα. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε: «Επομένως είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση. Είναι γνωστό ότι στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, να θεωρηθούν ότι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν και άρα να εμβολιαστούμε μετά τις διακοπές. Αυτό είναι λάθος, μπορούν όλα να προσαρμοστούν. Αν πέφτει μέσα στις διακοπές, μπορεί να γίνει μετάθεση για δύο και τρεις εβδομάδες. Και πρέπει να τηρούνται τα συνήθη μέτρα».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό των εφήβων, η κα. Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι «τα διαθέσιμα εμβόλια για τους εφήβους θα είναι τα mRNA, δηλαδή εκείνα της Pfizer και Moderna» και εν συνεχεία μιλώντας για το θέμα ανέφερε: «Εκφράζουμε τη θετική γνώμη της επιτροπής για εθελοντικό εμβολιασμό 15 ως 17, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης. Η επιτροπή Θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα προκύπτει. Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε ακόμη: «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Στην αμερικανική μελέτη από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα. Γι' αυτό έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων. Είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Ίσως να έχουν έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα εμβόλια θα είναι τα mRNA που είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και απ' όσο είναι στους ενήλικους. Η πρώτη χώρα που άρχισε εμβολιασμό άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Για να ακολουθήσει και η έγκριση από FDA και EMA. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει δική του στρατηγική. Αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.

Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περικαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περικαρδίτιδας. Απαιτείται συνεχείς επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα