Παυλάκης: Μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια. Δεν γλιτώνουμε για 2 χρόνια

Παυλάκης: Μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια. Δεν γλιτώνουμε για 2 χρόνια

Ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης μίλησε στο Open για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού σημειώνοντας ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και δεν χρειάζεται πανικός για το γεγονός αυτό ενώ τονίζει ότι ο ιός ήρθε για να μείνει ενώ δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες των ατόμων καθώς είναι το ίδιο επικίνδυνος και για αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Όπως σημείωσε «Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ιός στο μέλλον όταν τον χτυπήσουμε με τα εμβόλια. Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις, μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια, αλλά η αγωνία είναι να περάσει ο χειμώνας. Ακόμη και όταν έχουμε τα εμβόλια, δεν γλιτώνουμε από τον ιό για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ιός ήρθε για να μείνει και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Η άνοιξη και τα εμβόλια θα είναι διπλό χτύπημα στον ιό».

Έχουν καταγραφεί τρεις μεταλλάξεις του ιού στην Πορτογαλία

Στο μεταξύ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους — είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Νέα ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη στη Μεγάλη Βρετανία

Ένα νέο πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνο που ανακαλύφθηκε πριν από 4 ημέρες εντοπίστηκε ξανά στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε τηνΤετάρτη 23 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ. Πρόκειται για μία μετάλλαξη πολύ περισσότερο μεταδοτική από εκείνη που ανάγκασε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει νέο αυστηρό lockdown στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Ματ Χάνκοκ, στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νέα μετάλλαξη ενώ και οι δύο έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη θέσει σε καραντίνα τα νέα αυτά κρούσματα και ξεκίνησε να θέτει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα