Διακεκριμένος χειρουργός ογκολόγος: Ο καρκίνος σε λίγο καιρό θα είναι μια χρόνια νόσος

Το Σάββατο που μας πέρασε δέχθηκα μια επίσκεψη που δεν την περίμενα και ομολογώ με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν από έναν διακεκριμένο επιστήμονα, στον οποίο έχω αναφερθεί στη στήλη μας, αλλά δεν γνώριζα ότι μας κάνει την τιμή να είναι τακτικός αναγνώστης. 

Αναφέρομαι στον χειρουργό ογκολόγο κ. Γιάννη Σπηλιώτη, ο οποίος είναι διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα ως ομιλητής σε ένα Ογκολογικό Συνέδριο. Μού έστειλε λοιπόν μήνυμα στο e-mail της στήλης και μου πρότεινε αν ήθελα να συναντηθούμε. Η έκπληξη που ένιωσα ήταν μεγάλη.

Ένας διακεκριμένος επιστήμονας, τόσο πολυάσχολος άνθρωπος (στη μία ώρα που περάσαμε μαζί χτύπησε το τηλέφωνό του πάνω από πέντε φορές και ήσαν συνεργάτες του στους οποίους έδινε κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση ασθενών τους), εκτός του ότι αφιερώνει χρόνο για να διαβάζει τακτικά τη στήλη, θα αφιέρωνε και χρόνο για να συναντηθεί μαζί μου, χωρίς καν να με γνωρίζει.

Συναντηθήκαμε στο κέντρο της Πάτρας. «Τις τελευταίες ημέρες σε διαβάζω λίγο απογοητευμένο και γι’ αυτό ήθελα να σε δω από κοντά, για να σου πω μην απελπίζεσαι. Θα περάσεις έναν δύσκολο χειμώνα με τη θεραπεία που κάνεις, αλλά πρέπει να την κάνεις και νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά», ήταν τα πρώτα του λόγια.


«Θεωρώ αυτονόητο ότι αν μπορούμε να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας, πρέπει να το κάνουμε» απάντησε στην έκπληξή μου για το αναπάντεχο της συνάντησης και πρόσθεσε «κι εσύ μέσα από το Ημερολόγιό σου με έχεις βοηθήσει πολλές φορές, καθώς μού δίνεις να καταλάβω πως σκέφτεται ο ασθενής. Να ξέρεις έχω τυπώσει αρκετά κείμενα και τα έχω δείξει σε ασθενείς μου». Φυσικά, δεν θα το έκανε ο καθένας, λίγοι θα έκαναν κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το εκτίμησα σε υπερθετικό βαθμό.

Συζητήσαμε για μία περίπου ώρα. Κάθε φράση του, μου πρόσθετε μια σημαντική πληροφορία για τον καρκίνο και την αντιμετώπισή του. Και όλες οι αναφορές του κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ήδη η επιστήμη έχει να επιδείξει μεγάλες νίκες κατά του καρκίνου και είναι θέμα χρόνου να αποτελεί μια χρόνια νόσο. («Ο καρκίνος σε δέκα χρόνια θα είναι μία χρόνια νόσος», δηλώνει ο Πατρινός ογκολόγος Γιάννης Σπηλιώτης).

Μου έδωσε πολλές και προσωπικές συμβουλές για τη διατροφή μου αλλά και  γενικότερα πληροφορίες για τον καρκίνο. Συμβουλές και πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες, όταν βγαίνουν από το στόμα ενός επιστήμονα, με μεγάλο ερευνητικό έργο.

Όμως το πιο σημαντικό ήταν το μήνυμα ανθρωπιάς που έλαβα. Ένας τόσο σημαντικός και πολυάσχολος άνθρωπος (διαβάστε εδώ το βιογραφικό του), αφιέρωσε χρόνο για να συμπαρασταθεί σε έναν άνθρωπο που ούτε καν γνώριζε. Τον ευχαριστώ πολύ.

Νασόπουλος Νάσος
thebest.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα