Ο παράξενος λόγος που οι άνδρες άρχισαν να αφήνουν μούσια

Ο παράξενος λόγος που οι άνδρες άρχισαν να αφήνουν μούσια

Τα τελευταία χρόνια οι πλούσιες γενειάδες είναι στην μόδα. Οι άνδρες που τις αφήνουν μπορεί να έχουν έναν λόγο να αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση. Και ο λόγος δεν είναι μόνο γιατί οι γυναίκες έλκονται περισσότερο σeξουαλικά από αυτούς.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως οι άντρες άρχισαν να φυτρώνουν πλούσια γενειάδα και εξέλιξαν αργότερα το μέγεθός της για να βοηθήσουν τους εαυτούς του ώστε να απορροφούν πιο εύκολα τις γροθιές ή οποιοδήποτε χτύπημα στο κεφάλι. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Integrative Organismal Biology. Τα ευρήματα της πηγάζουν από το σύνολο πολλών ερευνητικών προτζεκτ που διεξήγαγε η ίδια ομάδα, όσον αφορά στην ανθεκτικότητα του ανθρώπου. μεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πειραάματα σχετικά με την ικανότητα του ανθρώπινου προσώπου να δεχθεί γροθιές αλλά και την χρησιμοποίηση των ανθρώπινων χεριών ως όπλα σε συμπλοκές.

«Ανακαλύψαμε ότι τα δείγματα με τρίχωμα ήταν πιο ικανά να απορροφήσουν ενέργεια από εκείνα που ήταν κουρεμένα» αναφέρει το παράξενο πείραμα που έγινε από τους βιολόγους Ethan Beseris, Steven Naleway και David Carrier.

Ευτυχώς κανένας άνθρωπος δεν χτυπήθηκε στο όνομα της επιστήμης. Αντίθετα, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνθετο κρανίο καλυμμένο με διάφορα στυλ από δέρμα προβάτου. Κουρεμένο, ξυρισμένο και γεμάτο τρίχωμα. Ως προσομοίωση μιας γροθιάς, έριχναν ένα βάρος στο πηγούνι και μετρούσαν την πρόσκρουση μέσω ενός δυναμόμετρου.

Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν πως «η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε στα δείγματα με τρίχωμα ήταν κατά 16% μεγαλύτερη ενώ η ενέργεια που απορροφήθηκε ήταν κατά 37% μεγαλύτερη, συγκρινόμενη με τα δείγματα χωρίς τρίχωμα».

Συγκεκριμένα οι τούφες μαλλιών λειτούργησαν ως «απορροφητήρες», που διασκόρπισαν την ενέργεια που προκλήθηκε από την γροθιά αρκετά για να αποφευχθεί το σπάσιμο της εύθραυστης γνάθου. Οι επιστήμονες συμπέραναν πως το μούσι ίσως λειτουργεί όπως η χαίτη του λιονταριού δηλαδή «προφυλάσσει περιοχές ζωτικής σημασίας από φονικές επιθέσεις, όπως ο λαιμός και το σαγόνι» κατά την διάρκεια ενός καυγά.

Πρόσθεσαν μάλιστα πως «είναι λογικό να συμπεράνουμε πως η γενειάδα ως χαρακτηριστικό του προσώπου, προέκυψε από τον ανταγωνισμό των ανδρών που έρχονταν στα χέρια».

Η έρευνα έχει κάποια κενά, όπως το αν η γενειάδα απορροφά την δύναμη μόνο για το σαγόνι και όχι για τον εγκέφαλο, αλλά όπως και να έχει αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την διαδεδομένη χρήση της γενειάδας από ένα σημείο και μετά.

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα