Ο μεγαλύτερος εχθρός για την μνήμη μας βρίσκεται παντού

Ο μεγαλύτερος εχθρός για την μνήμη μας βρίσκεται παντού

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) με τη νέα του μελέτη ρίχνει φως στα όλο και περισσότερα κρούσματα προβλημάτων μνήμης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πόλεων.

Οι αυξανόμενοι ρύποι που συσσωρεύονται στις πόλεις είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το μυαλό μας και οι διαφορές σε απώλειες μνήμης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, ανάμεσα σε κατοίκους της πόλης και της υπαίθρου είναι τεράστιες.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει πραγματικά, σε ένα στατιστικό μοντέλο, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο των ανθρώπων και ότι αυτές οι αλλαγές είχαν συσχετιστεί με φθορές στη λειτουργία της μνήμης. Ελπίζουμε πως μέσω της καλύτερης κατανόησης των υποκείμενων αλλαγών στον εγκέφαλο που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα είναι εφικτή η ανάπτυξη παρεμβάσεων ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο γνωστικής φθοράς», δήλωσε ο Δρ. Andrew Petkus, επίκουρος καθηγητής κλινικής νευρολογίας στη Σχολή Ιατρικής Keck.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονται με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά δεν ξέραμε πόσο γρήγορα φθείρει τον εγκέφαλο μας.

Σε ηλικίες άνω των 70 ετών βρέθηκε ότι η επιτάχυνση της εμφάνιση των κρουσμάτων είναι αυξημένη στις πόλεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα