Ο Έλληνας που κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο

Ο Έλληνας που κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο

Η επιστημονική κοινότητα έχει βάλει στόχο την αντιμετώπιση του καρκίνου, και καθημερινά κάνει μικρά βήματα προς την πλήρη νίκη επί της ανίατης ασθένειας.

Οι Έλληνες ερευνητές έχουν συμβάλλει δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τελευταία επιτυχία που έγινε γνωστή, είναι αυτή του επιστήμονα Νίκου Ζαχαράκη, που με μια νέα μέθοδο, κατάφερε και νίκησε μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Συγκεκριμένα η ασθενής Τζούντι Περκινς, είχε μεταστάσεις σε όλο το κορμί της, και ο Νίκος Ζαχαράκης κατάφερε και εξάλειψε κάθε ίχνος όγκου. Η Τζούντι ήταν στο τελικό στάδιο καρκίνου του ήπατους και λεμφαδένων, και η συμμετοχή της στη πειραματική θεραπεία του Έλληνα επιστήμονα, ήταν η τελευταία της ελπίδα.

«Μπορούσα να αισθανθώ τους όγκους να συρρικνώνονται. Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι καθαρή δυο χρόνια δήλωσε η Τζούντι, ευχαριστώντας τον επιστήμονα πους της έσωσε τη ζωή.

Στο εργαστήριο, η ομάδα του Νίκου Ζαχαράκη, αύξησε τα λίγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος της Perkins σε δισεκατομμύρια και έπειτα τα τοποθέτησε στην κυκλοφορία του αίματός της. Αυτά μπόρεσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Η μέθοδος αυτή είναι ακόμα στα σπάργανα. Αλλά η επιτυχία στην περίπτωση της 52χρονης Judy θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να εφαρμοστεί αυτό το είδος θεραπείας σε άλλους συμπαγείς όγκους, όπως στον πνεύμονα, το ορθό και αλλού.

Ο Νίκος Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα από μητέρα μοδίστρα και πατέρα ζαχαροπλάστη. Μετανάστευσε στην Αμερική για να κάνει μεταπτυχιακό και εκεί ήρθε σε επαφή με έναν Έλληνα καθηγητή με ειδικότητα την βιοχημεία. Επικεντρώθηκε σε σπάνιες ασθένειες μέχρι που μπήκε στην ομάδα του καθηγητή Στίβεν Ρόζενμπερκ ο οποίος αναγνώρισε την αξία του και του ανέθεσε να ψάξει τη νέα πειραματική ανοσοθεραπεία με τα αποτελέσματα που χάρισαν τη ζωή στην Τζούντι.

Σήμερα θεωρείται μία από τις μεγάλες ελπίδες των ερευνητών, για τη θεραπεία σε μορφές καρκίνου που παλιά έμοιαζαν ανίκητες.

Να σημειωθεί ότι η μητέρα του Νίκου πέθανε πριν ένα χρόνο από τη ίδια ασθένεια. «Η μητέρα μας θα είναι πολύ περήφανη για σένα Νίκο όπου κι αν βρίσκεται’ έγραψε η αδέλφη του Μαρία «Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απώλεια της μητέρας μας από αυτή την αρρώστια είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την μεγάλη ανακάλυψη».

 

E-Daily.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα