Κλείνει το Ταζ Μαχάλ: Ανακαίνιση ή λουκέτο λέει δικαστήριο της Ινδίας

Κλείνει το Ταζ Μαχάλ: Ανακαίνιση ή λουκέτο λέει δικαστήριο της Ινδίας

«Είτε βάζουμε λουκέτο στο Ταζ Μαχάλ είτε το κατεδαφίζουμε είτε το ανακαινίζετε», ξεκαθάρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, σε ένα τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της Ινδίας.

Το Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση την οποία ανέδειξε αίτημα περιβαλλοντολόγων που ανησυχούν πως οι ελλιπείς κινήσεις για την προστασία του μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από τη ρύπανση του περιβάλλοντος πιθανόν θα οδηγήσουν στην καταστροφή του.

Το πρόβλημα της ρύπανσης δεν είναι καινούργιο, ωστόσο είναι συνεχώς επιδεινούμενο, αφού οι ομοσπονδιακές τοπικές αρχές φαίνεται πως επιδεικνύουν «απάθεια» στη διατήρηση του μνημείου του 17ου αιώνα και στους κινδύνους που εγκυμονεί το περιβάλλον για αυτό.

Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει το «όγδοο θαύμα του κόσμου», ενώ η ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από την ανέγερσή του συγκινεί μέχρι σήμερα τους επισκέπτες. Το Ταζ Μαχάλ κατασκευάστηκε έπειτα από παραγγελία του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’ στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ (Κορόνα του Παλατιού), η οποία πέθανε λίγο αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους. Ηταν άλλωστε η υπόσχεση που έδωσε στην πολυαγαπημένη του προτού ξεψυχήσει, να φτιάξει ένα μνημείο τόσο λαμπρό που όμοιό του δεν θα υπάρξει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εμφανίστηκε εξαιρετικά σκληρό με τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση, αφού τον Μάιο είχε προηγηθεί άλλη συνεδρίαση που αφορούσε το κίτρινο χρώμα που έχει αποκτήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το μάρμαρο εξαιτίας της ρύπανσης, χρώμα που έχει μεταλλαχτεί σε καφέ και προσφάτως σε πράσινο κυρίως λόγω των βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση.

Καπνός και τοξικά αέρια από εκατοντάδες χιλιάδες οικιακές γεννήτριες που λειτουργούν με κηροζίνη και ντίζελ επιδεινώνουν το ήδη τοξικό περιβάλλον της όγδοης πιο μολυσμένης πόλης στον κόσμο, λειτουργώντας επιβαρυντικά για το μνημείο. Επιπλέον, βακτήρια, μύκητες και μικρά έντομα που αναπτύσσονται στον κοντινό ποταμό Γιαμούνα «κολλάνε» στο Ταζ Μαχάλ, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία το μάρμαρο να εμφανίζει ακόμη και σημάδια διάβρωσης.

Κατά καιρούς, οι ειδικοί απλώνουν στο Ταζ Μαχάλ ένα φυτικό σκεύασμα με λάσπη για να μετριάσουν την καταστροφή που συντελείται, ωστόσο ελάχιστα φαίνεται πως βοηθάει η «θεραπεία». Πριν από λίγους μήνες, σημεία του μνημείου έγιναν και πάλι πράσινα, μετά την εισβολή του εντόμου Chironomus Calligraphus (Geoldichironomus), το οποίο αφήνει τη χρωματική επίστρωση στο μάρμαρα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οφείλεται στην εκρηκτική αναπαραγωγή των παρασίτων στον μολυσμένο ποταμό.

Η κυβέρνηση της Ινδίας θα πρέπει ως τις 31 Ιουλίου να ορίσει ειδική επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για να καταγράψει επακριβώς τα προβλήματα και να προτείνει τρόπους επίλυσής τους. Της επιτροπής θα ηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» της Ινδίας, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει έκθεση με στοιχεία από τον τελευταίο αιώνα, προτείνοντας βήματα για τη διατήρηση του Ταζ Μαχάλ.

Το πρότζεκτ

Οπως αποκαλύφθηκε, μεταξύ των προτεινόμενων σχεδίων θα είναι το λουκέτο σε ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή, η εισαγωγή οικολογικών μεταφορικών μέσων, η δημιουργία υποδομών για την επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων και η έναρξη ενός σχεδίου βιοαιθανόλης. Στο σχέδιο προβλέπεται και η έναρξη όλων των πρότζεκτ για τον καθαρισμό του Γιαμούνα ως τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τώρα, τα μέτρα που έπαιρναν οι τοπικές αρχές αφορούσαν περισσότερο την απομόνωση του μνημείου και όχι τη συντήρησή του. Σε περίμετρο 50 χιλιομέτρων έχουν απαγορευτεί ρυπογόνα εργοστάσια, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί σε 40.000 την ημέρα.

«Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον Πύργο του Αϊφελ που μοιάζει σαν κεραία τηλεόρασης», σχολίασαν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του κρατιδίου Ουτάρ Πράντες, όπου βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ. «Το δικό μας Ταζ Μαχάλ είναι πιο όμορφο και, αν το προσέχατε όπως του αρμόζει, το συναλλαγματικό πρόβλημα της χώρας θα λυνόταν (με τους επιπλέον επισκέπτες)», συμπλήρωσαν.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεσήμαναν πως το πρόβλημα με τις πρασινίλες στα τοιχώματα του μνημείου είναι κάτι που επανέρχεται συνεχώς, προτείνοντας στους αρμόδιους να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς του εξωτερικού, καθώς «είτε δεν έχουν τις γνώσεις είτε αδυνατούν να τις εφαρμόσουν».

Τα στοιχεία

–  Τοποθεσία: Πόλη Αγκρα, στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές

– Ανέγερση: 1632-1653 μ.Χ.

–  20.000 άνθρωποι εργάστηκαν για την ανέγερση

–  Ο Σαχ Γιαχάν το παρήγγειλε για τη γυναίκα του Μουμτάζ Μαχάλ

– Δείγμα ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής

– Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1983

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα