Νερό: Πόσα ποτήρια πρέπει να πίνεις καθημερινά;

Νερό: Πόσα ποτήρια πρέπει να πίνεις καθημερινά;

Το πολυτιμότερο συστατικό, το νερό, που καταλαμβάνει περίπου το 60% του συνολικού σωματικού μας βάρους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του οργανισμού. Το νερό μπορεί μπορεί να επηρεάσει καθολικά τη λειτουργία του οργανισμού μας σύμφωνα με ειδικούς, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει άφθονο στο σώμα μας. 

Η ποσότητα αυτή όμως, σύμφωνα με το ygeiamou, αξιοποιείται από τον οργανισμό και χάνεται, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανανεώνεται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα μας χάνει καθημερινά περίπου 8-12 ποτήρια νερού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με στόχο να είμαστε πάντοτε επαρκώς ενυδατωμένοι, οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 12 ποτήρια νερού καθημερινά, ενώ οι γυναίκες περίπου 9 ποτήρια την ημέρα.

Η απώλεια υγρών από τον οργανισμό ενδέχεται να είναι ακόμη πιο έντονη ανά περιόδους και ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και τις συνήθειες του κάθε οργανισμού. Για παράδειγμα, μερικοί παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν την ανάγκη μας για ενυδάτωση είναι ο ζεστός καιρός, το υψόμετρο, η σωματική άσκηση, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και η αυξημένη απώλεια υγρών που προκαλείται από την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε επιπλέον νερό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί, φυσικά, να προέλθει και από άλλα συστατικά, κυρίως φρούτα και λαχανικά, ωστόσο είναι σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από την πρόσληψη νερού.

Καλό είναι ωστόσο να μην βασιζόμαστε στα τρόφιμα για την ενυδάτωση του οργανισμού μας – εκτός βέβαια και αν έχουμε σκοπό να φάμε μόνο καρπούζι η περιεκτικότητα του οποίου σε νερό ξεπερνά το 90%! Σε όσους η πόση νερού φαίνεται διόλου ελκυστική μπορούν να προσθέσουν μια φέτα λεμόνι ή μερικά φρούτα στο ποτήρι για να του δώσουν γεύση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα