Κατάθλιψη: Πώς χτίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, με αρκετές διακυμάνσεις από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρή, που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο.

Για την κατάθλιψη και τους τρόπους αντιμετώπισής της μίλησαν στην εκπομπή Όλα για τη ζωή μου ο παρουσιαστής Σάββας Πούμπουρας και η ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου.

Με ευκολία χρησιμοποιούμε το λέξη κατάθλιψη για να δικαιολογήσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Όμως, η κατάθλιψη δεν είναι πάντα αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ακόμη κι αν αυτός φαντάζει στα μάτια των άλλων ευτυχισμένος.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάθλιψη έχει να κάνει με τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα και όχι με τα ίδια τα γεγονότα. Σήμερα θα μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα, γιατί είναι σημαντικό να  το αναγνωρίσουμε και να μιλήσουμε για αυτό για να το αντιμετωπίσουμε.

«Αυτό που πρέπει να περάσουμε ως μήνυμα είναι ότι αυτό το στερεότυπο που ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη, είναι σκυθρωπός ή έχει μια κατήφεια ή είναι αδύναμος, δεν ισχύουν. Είναι στερεότυπα που έχουν κολλήσει» σημείωσε η κυρία Χατζηδημητρίου.

«Είχα έντονα ενοχικά συναισθήματα. Ξυπνούσα κάθε πρωί γεμάτος ενοχές για το τι δεν έκανα καλά την προηγούμενη μέρα, για το ποιους δεν είχα ευχαριστήσει» ανέφερε ο Σάββας Πούμπουρας για την περίοδο που ο ίδιος βίωνε την κατάθλιψη.

Για το πως χτίζεται η κατάθλιψη, η ψυχολόγος υγείας τόνισε πως υπάρχει ένα ντόμινο. «Η σκέψη μας, το συναίσθημά μας και η συμπεριφορά. Αν αρχίσουν να “πέφτουν”, τότε το ένα ρίχνει το άλλο. Το σημαντικότερο είναι η σκέψη, οι ερμηνείες που δίνουμε για τα γεγονότα» πρόσθεσε.

«Χρήματα έβγαζα, στις διακοπές μου περνούσα εξαιρετικά, είχα ερωτικές σχέσεις, αλλά όταν έκλειναν τα φώτα και ήμουν μόνος με τον εαυτό μου… Εκεί άρχισα να δουλεύω τα πράγματα στο κεφάλι μου, οπότε δημιουργούσα προβλήματα: δεν είχα ξεκάθαρο το που πάω, ήμουν λίγο από όλα» ανέφερε ο γνωστός παρουσιαστής για τον τρόπο που βίωνε εκείνη την περίοδο της ζωής του, με την κυρία Χατζηδημητρίου να υπογραμμίζει ότι «υπάρχει αυτή η ματαιότητα, η αίσθηση του αβοήθητου, ότι τίποτα δεν έχει νόημα και η αίσθηση του κενού. Κάνεις πολλά πράγματα για να ανέβεις, αλλά αδειάζεις».

«Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ότι δεν ζητάμε βοήθεια, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μάταιο» συμπλήρωσε η Άννα Χατζηδημητρίου, τονίζοντας ότι κάποιες φορές οι αντιδράσεις στην έκκληση βοήθειας μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, αν ακουστούν επικριτικά ή με τη λογική της ανικανότητας του προσώπου που ζητά τη βοήθεια.

«Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι και πολλές φορές συνδυαστικοί. Ο ένας δεν αποκλείει τον άλλον» σημείωσε η ψυχολόγος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «τα νέα αντικαταθλιπτικά είναι νέας γενιάς και δίνουν ενέργεια και καθαρίζουν το μυαλό από ψυχαναγκαστικές σκέψεις. Δεν έχουν το στερεότυπο των ψυχιατρικών φαρμάκων».


megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα