ECDC: Νέες συστάσεις για την καραντίνα – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Νέες συστάσεις για την απομόνωση ατόμων που νοσούν  με  κορωνοϊό εξέδωσε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την απομόνωση ατόμων
 
Το ECDC αναφέρεται στη διάρκεια που οι ασθενείς είναι μολυσματικοί. Όπως υπογραμμίζεται, η ακριβής διάρκεια του πότε οι ασθενείς με Covid-19 είναι μολυσματικοί είναι άγνωστη και είναι πιθανό να διαφέρει μεταξύ των παραλλαγών καθώς και μεταξύ των ασθενών.

Mάλιστα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ειδικότερα, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου, τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο στο οποίο έχει εκτεθεί, καθώς και από τον τύπο της επαφής. 

Πότε οι ασθενείς πρέπει να τερματίσουν την καραντίνα

Σύμφωνα με το ECDC οι ασθενείς πρέπει να τερματίσουν την καραντίνα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τους εξής παράγοντες: 

-Άρση ή βελτίωση των συμπτωμάτων

-Χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων

-Σοβαρότητα της νόσου

-Ανοσολογική κατάσταση

-Επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή

-Κοινωνικοί παράγοντες

-Ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή rapid test ή PCR από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Τι ισχύει για πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και με αρνητικό rapid test ή PCR την έκτη ημέρα.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν η το rapid test ή το PCR είναι θετικό την έκτη ημέρα. Το rapid test μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά έως ότου βγει αρνητικό ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.

Tι ισχύει για μη πλήρως εμβολιασμένoυς

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μέχρι την ολοκλήρωση δέκα ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα