Κώδωνας κινδύνου για διπλή πανδημία από Αμερικανούς επιστήμονες

11 Οκτωβρίου 2021, 14:15

Κώδωνας κινδύνου για διπλή πανδημία από Αμερικανούς επιστήμονες

Έντονη η ανησυχία για το πώς θα εξελιχτεί ο ιός της γρίπης τους επόμενους μήνες.

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες προτρέποντας τους πολίτες που ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν για έναν ακόμα σοβαρό λόγο.

Το φετινό χειμώνα υπάρχει ο κίνδυνος δίδυμης πανδημίας του ιού της γρίπης αλλά και των μεταλλάξεων του κορονοϊου.

Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, παραμένουν στο κόκκινο και το εφιαλτικό σενάριο τον χειμώνα να γίνεται εισαγωγή ασθενών που θα έχουν χτυπηθεί και από τον γρίπη αλλά και τον ιο της πανδημίας, ανησυχεί σφοδρά τους ειδικούς.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, προειδοποιούν τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, με τον φόβο ότι μπορεί φέτος να παρουσιάσει έξαρση. Όπως εκτιμούν, λόγω των μέτρων της περασμένης χρονιάς (μάσκες, αποστάσεις, κλπ) εξαιτίας της πανδημίας τα ποσοστά νόσησης δεν ήταν αρκετά με αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί ανοσία απέναντι στην εποχιακή γρίπη.

Όμως, φέτος, καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας χαλαρώνουν εξαιτίας της αύξησης των εμβολιασμών κατά της COVID, υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης σε σχολεία αλλά και σε εργασιακούς χώρους, ειδικότερα εκεί που η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Ήδη τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, είναι πιεσμένα καθώς αντιμετωπίζουν περιστατικά της COVID. Φέτος, αρκετά παιδιά έχουν νοσήσει, σε περιοχές όπως το Τένεσι που τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα.

Το σύστημα Υγείας σε περιοχές όμως η Φλόριντα και την Καλιφόρνια δοκιμάζεται από το καλοκαίρι. Τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη σε οξυγόνο. Στα όρια τους είναι οι γιατροί, νοσοκόμοι και θεραπευτές, επιμένοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται. Η σκέψη ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο, να έρχονται ασθενείς με γρίπη αλλά και COVID19, έχει ανησυχήσει τους νοσοκομειακούς απευθύνοντας έκκληση προς όλους για τον εμβολιασμό.