Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι πιο αποτελεσματικό φάρμακο από το πλασίμπο για την πρόληψη της Covid-19

Η πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό κάποιος, δεν διαφέρει αν εκ των προτέρων έχει πάρει υδροξυχλωροκίνη για προληπτικούς λόγους ή αν έχει πάρει κάποιο εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μια διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, την πρώτη του είδους της.

Η έρευνα δείχνει πως η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα ως εργαλείο πρόληψης κατά της Covid-19.

Οι 125 γιατροί και νοσηλευτές πρώτης γραμμής, οι οποίοι έρχονταν σε συχνή επαφή με ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, είχαν παρόμοια ποσοστά λοίμωξης από τον κορωνοϊό, είτε έπαιρναν καθημερινά υδροξυχλωροκίνη (600 μιλιγκράμ επί δύο μήνες) είτε χάπι πλασίμπο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Αμπέλα της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Στο τέλος της κλινικής δοκιμής οι διαφορές ήσαν αμελητέες, καθώς το 6,3% όσων είχαν πάρει υδροξυχλωροκίνη, βρέθηκαν στο σχετικό τεστ θετικοί στον κορωνοϊό, έναντι ποσοστού 6,6% όσων είχαν πάρει το πλασίμπο.

«Ενώ η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο λύκος και η ελονοσία, δεν είδαμε καμιά διαφορά που θα μας οδηγούσε στο να συστήσουμε τη συνταγογράφηση της ως προληπτικό φάρμακο για την Covid-19 στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής», ανέφερε ο δρ Αμπέλα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τους υγειονομικούς πιο αποτελεσματικά είναι τα άλλα μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η κατάλληλη στολή προστασίας και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα