Τσιόδρας: Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε

Τσιόδρας: Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε

Μεγάλη μείωση στα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δυστυχώς άλλοι έξι συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους. 79 οι νεκροί στο σύνολο.

Πιστός στο ραντεβού του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει τους Έλληνες για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Για τα νέα κρούσματα αλλά και εκείνους που δυστυχώς δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την μάχη με τη νόσο.

Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα με το σύνολο να φτάνει τους 1755. 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σήμερα καταγράφηκαν 6 νεκροί με το σύνολο να φτάνει τους 79.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν.

«Μιλάμε», είπε, «για επιπέδωση της καμπύλης και έχουμε την δυνατότητα να μετριάσουμε το κύμα». Είπε ακόμα για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα, είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά», είπε ακόμα. «Αναζητείται» είπε «ακόμα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για να μας πει αν κάποιος πέρασε τη νόσο». Δεν έκρυψε επίσης την χαρά του λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε».

Καθώς συμπληρώνεται ένα δεκαπενθήμερο από την επιβολή των σκληρών μέτρων για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι τα σκληρά μέτρα και η συμμόρφωση με αυτά δείχνουν να αποδίδουν.

Κορονοϊός: Εξι ακόμη θάνατοι στη χώρα μας μέσα σε 24 ώρες - 79 συνολικά οι νεκροί

Κουράγιο σύστησε σε όλους μας στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα και επισήμανε ότι «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είναι σαφες ότι υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν». Όπως τόνισε, «είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά», τονίζοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν «ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

Πώς εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. «Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊού στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Ν. Χαρδαλιάς: Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας - Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο 

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Ενημέρωσε ακόμα ότι στο χωριό Εχίνος αποφασίστηκε παράταση της καραντίνας για επτά μέρες για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα