Και όμως, μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες του ρυζιού

Και όμως, μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες του ρυζιού

Όσοι ακολουθούν αυστηρή δίαιτα, μία από τις πρώτες τροφές που βγάζουν από τη διατροφή τους είναι το ρύζι, μιας και το αγαπημένο συνοδευτικό τις έχεις τις θερμίδες του. Και όμως, 2 ερευνητές κατάφεραν το απίστευτο, να μειώσουν τις θερμίδες του ρυζιού, στο μισό παρακαλώ!

 

Ένα μπολ μαγειρεμένου ρυζιού προσφέρει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- περί τις 200 θερμίδες. Ωστόσο, ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στη Σρι Λάνκα και ο καθηγητής – μέντοράς του κατάφεραν να βρουν τον τρόπο μαγειρέματος του ρυζιού που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι θερμίδες κατά 50% -το ένα μπολ μαγειρεμένου ρυζιού δηλαδή να έχει μόλις 100 θερμίδες.

 

Επιπλέον, οι δύο άντρες, που δοκίμασαν 8 διαφορετικές συνταγές σε 38 διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού στη Σρι Λάνκα, κατάφεραν να το κάνουν και πιο υγιεινό, “χειραγωγώντας” τη χημεία της συγκεκριμένης τροφής, όπως επεσήμαναν. Αναρωτιέσαι πώς τα κατάφεραν; Είναι πολύ απλό. Για την ακρίβεια, όπως λένε, μαγειρεύουν το ρύζι με τον συνηθισμένο τρόπο, με τη διαφορά ότι όταν βράζει το νερό και πριν προσθέσουν το ρύζι, ρίχνουν λάδι καρύδας -περίπου το 3% του βάρους του ρυζιού που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Μετά από αυτό, το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 12 ώρες κι είναι έτοιμο!

 

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, όλα τα άμυλα δεν είναι ίδια. Κάποια απ’ αυτά είναι εύπεπτα, θέλουν λίγο χρόνο για να χωνευτούν και μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη. Άλλα πάλι, τα λεγόμενα ανθεκτικά άμυλα, θέλουν πολύ χρόνο για να μετατραπούν σε γλυκόζη, αλλά μπορούν να επιταχύνουν την καύση του λίπους. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος φυτικών ινών, το οποίο συναντάμε σε πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ειδικά όταν αυτές είναι κρύες. Το άμυλο αυτό αντιστέκεται στην πέψη (όπως και άλλες φυτικές ίνες), με τη διαφορά ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, καθώς αυξάνει τη δυνατότητά μας να κάψουμε λίπος. Στο σημείο αυτό λοιπόν, βασίστηκε το πείραμα των ερευνητών, που με τον τρόπο που μαγείρεψαν το ρύζι αλλά και με την τοποθέτησή του επί 12 ώρες στο ψυγείο, παρενέβησαν στη διαδικασία αποθήκευσης του σωματικού λίπους αυξάνοντας την ικανότητα καύσης του.

www.olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα