Το μετατραυματικό στρες «ευνοεί» το εγκεφαλικό άτομα

Το μετατραυματικό στρες «ευνοεί» το εγκεφαλικό  άτομα

 Οι νέοι που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρές (Post Traumatic Stress Disorder - PTSD), έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό στη μέση ενήλικη ζωή, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

«Το εγκεφαλικό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους νέους ασθενείς και στις οικογένειές τους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλη τη ζωή τους, κατάθλιψη και οικονομική ζημία, κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ετών της ζωής τους» δήλωσε η Λίντσεϊ Ρόσμαν, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και καρδιολογίας στη σχολή Ιατρικής του Σάπελ Χιλ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Η Ρόσμαν υποστηρίζει ότι το 10 - 14% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων πλήττουν άτομα ηλικιών 18 - 45. Μέχρι τώρα οι παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παρέμεναν άγνωστοι.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες, καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικού, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη σχέση της PTSD με το εγκεφαλικό και το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) σε μικρότερες ηλικίες, κατά την πρώιμη και μέση ενήλικη ζωή. (σ.τ.σ: παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: εκδηλώνεται με συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο).

Αν και οι έρευνα αυτή επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε βετεράνους, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ η PTSD πλήττει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους και μόνο το 30% έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές συγκρούσεις. Οι άνθρωποι που παρατηρούν ή βρίσκονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με ένα τραυματικό γεγονός (σεξουαλική κακοποίηση, βία με πυροβόλο όπλο, μαζικές εκτελέσεις, στρατιωτική μάχη ή μια φυσική καταστροφή) μπορεί να εκδηλώσουν χρόνια συμπτώματα άγχους, αποφυγής, επαγρύπνησης, θυμού ή ευερεθιστότητας, αναδρομές και εφιάλτες. «Η PTSD δεν είναι μόνο ζήτημα για τους βετεράνους, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Ροσμαν.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα σε πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες που υπηρέτησαν στις τελευταίες συγκρούσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Κανείς από αυτούς δεν είχε υποστεί εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μέσα στα επόμενα 13 χρόνια κατά τα οποία οι παλαίμαχοι αυτοί ήταν αντικείμενο παρατήρησης από τους ερευνητές, καταγράφηκαν 766 παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 1.877 ισχαιμικά εγκεφαλικά. Το 30% των βετεράνων που πήραν μέρος στη μελέτη είχε διαγνωστεί με PTSD.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπασχαν από PTSD είχαν διπλάσιες πιθανότητες προσβολής από παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και υπνικής άπνοιας από εκείνους που δεν είχαν λάβει αντίστοιχη διάγνωση.

Παράλληλα είχαν 62% μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και ήταν πιο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα και έλλειψη σωματικής άσκησης). Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλες ψυχιατρικές διαταραχές ο κίνδυνος εγκεφαλικού και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου αυξήθηκε σημαντικά μόνο για τους βετεράνους με PTSD. Η συσχέτιση PTSD - εγκεφαλικού, ήταν μεγαλύτερη στους άντρες παρά στις γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η έγκαιρη αναγνώριση και η επιτυχής αντιμετώπιση της PTSD μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που εκτίθενται σε βία, τραύματα και άλλες δυσμενείς συνθήκες», δήλωσε η Ρόσμαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα