Γιατί και πόσο πρέπει να μασάμε ό,τι τρώμε

Γιατί και πόσο πρέπει να μασάμε ό,τι τρώμε

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για το στομάχι μας να μασάμε επαρκώς τις τροφές που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με τον Jo Travers, διατροφολόγο στο London Nutritionist, θα πρέπει να μασάμε το φαγητό μέχρι να είναι αρκετά εύκολο για να το καταπιούμε, έτσι ώστε το στομάχι να μη χρειάζεται να εργαστεί περισσότερο για να διασπάσει τα μόρια της τροφής.

Μην ξεχνάτε ότι η πέψη αρχίζει στο στόμα. Το σάλιο περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων. Υπάρχει όμως και το μηχανικό ή φυσικό στάδιο της πέψης, στο οποίο περιλαμβάνονται διαδικασίες, κατά τα οποία δεν διασπώνται οι χημικοί δεσμοί των επιμέρους ενώσεων και δεν χρειάζονται τα ένζυμα.

Εάν το φαγητό δεν παραμείνει στο στόμα αρκετή ώρα, δεν εκτίθεται στην αμυλάση για να διασπάσει τους υδατάνθρακες. Εάν, λοιπόν, το φαγητό φτάσει εκεί χωρίς να υποστεί την κατάλληλη διαδικασία, το στομάχι πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να διασπάσει τα μόρια της τροφής ώστε να απορροφηθούν.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ουσίες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το στομάχι. Εάν ολόκληρα κομμάτια φαγητού οδηγηθούν στο λεπτό έντερο, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία.

Αντί να μετράτε τις φορές που μασάτε την τροφή σας, ο Jo Travers, διατροφολόγος στο London Nutritionist, προτείνει να αφήνετε για λίγο το μαχαιροπίρουνό σας στο πιάτο. Στη συνέχεια, όταν τελειώσετε το μάσημα και την κατάποση, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και πάλι.

«Υπάρχει κάτι που σας κάνει να βιάζεστε όταν έχετε ένα πιρούνι γεμάτο φαγητό μπροστά σας, περιμένοντας να φτάσει στο στόμα σας. Έτσι, νομίζετε ότι πρέπει να ολοκληρώσετε το γεύμα σας πιο γρήγορα. Απλά αφήνοντας τα μαχαιροπίρουνα κάτω για λίγο, μπορείτε να καταλαβαίνετε καλύτερα πότε έχετε μασήσει αρκετά το φαγητό σας».

 

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα