Το σιωπηλό έμφραγμα είναι θανατηφόρο: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει

Το σιωπηλό έμφραγμα είναι θανατηφόρο: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει

Το έμφραγμα που δεν έχει εμφανή συμπτώματα και όμως, συμβαίνει, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, καθώς συνήθως έχει θανατηφόρο κατάληξη. Δείτε πως να το αντιληφθείτε έγκαιρα.

“Είχα πάθει έμφραγμα πριν από καιρό και δεν το κατάλαβα. Το είδαν οι γιατροί στις εξετάσεις”...Είμαι μια εξομολόγηση δεν την ακούμε συχνά, όμως, στην πραγματικότητα τα λεγόμενα “σιωπηλά εμφράγματα” φαίνεται ότι συμβαίνουν πιο συχνά απ' όσο νομίζουμε.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου (το 45%) του συνόλου των καρδιακών προσβολών και αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα, κατά 34%. Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε την εξέταση σχεδόν 1.000 ασθενών, διαπίστωσε επίσης, ότι σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Τα “σιωπηλό έμφραγμα”, λέγεται έτσι γιατί δεν έχει έντονα και εμφανή συμπτώματα, αλλά δυσκολεύει το ίδιο με το “εμφανές έμφραγμα” τη ροή του αίματος προς την καρδιά, ενώ όσοι το έχουν πάθει, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν.

Σιωπηλός κίνδυνος ...και νέου εμφράγματος

Οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές -που δεν τις αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ασθενής- μπορούν να διαγνωστούν μόνο με ηλεκτροκαρδιογράφημα, που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το επεισόδιο μπορεί να επαναληφθεί, καθώς ο ασθενής δεν έχει λάβει μέτρα, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης:

"Επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν υποστεί σιωπηλό έμφραγμα, συνήθως δεν παίρνουν την θεραπεία που απαιτείται για την πρόληψη ενός νέου επεισοδίου. Κι αυτό είναι το χειρότερο", αναφέρουν χαρακτηριστικά στα συμπεράσματά τους.

Στο φαινόμενο του “σιωπηλού εμφράγματος” οφείλεται συνηθέστερα ο αιφνίδιος θάνατος σε “υγιείς”, δηλαδή σε άτομα που έχουν μεν στεφανιαία νόσο, αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, ενώ η νόσος -μέχρι το αιφνίδιο συμβάν- ήταν αδιάγνωστη, ή κατά τη διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ανάπαυση τα συμπτώματα δεν είχαν εμφανιστεί

Περίεργα αδιόρατα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν έμφραγμα

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς να το καταλάβουν και τελικά επέζησαν, είναι πολύ τυχεροί. Δεν είναι καθόλου απίθανο δε, να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό τους, αλλά να μη θέλουν να πιστέψουν ότι μπορεί να είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή να αποδίδουν τα συμπτώματα σε άλλη νόσο.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θέσουν σε συναγερμό είναι:

Παρατεταμένη δυσφορία για αρκετά λεπτά. Αν αισθανθείτε κάτι τέτοιο και το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρίς να έχει σαφή εξήγηση, μην το αγνοήσετε.

Πρωτοεμφανιζόμενος πόνος στο στομάχι

Ναυτία που δεν έχει εμφανή εξήγηση

Κρύος ιδρώτας χωρίς εξήγηση

Πόνος στο κέντρο του θώρακα που χτυπάει στην πλάτη και δεν έχει εμφανή εξήγηση

Αν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω μην αγνοήσετε τα συμπτώματα. Μην κάνετε τον ιατρό του εαυτού σας, ενώ καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο. Εάν παρουσιάσετε μια σαφή αλλαγή στον τρόπο που νιώθετε, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, αναζητήστε έγκαιρα ιατρική βοήθεια!

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα