Πώς το ψάρι σχετίζεται με την παχυσαρκία;

Πώς το ψάρι σχετίζεται με την παχυσαρκία;

Νέα Ελληνική μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων ψαριού ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 21.000 μητέρες και τα παιδιά τους. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας και την ανάπτυξη του παιδιού, από την περίοδο της κύησης και μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών.

Η μέση συχνότητα κατανάλωσης ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέφερε σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Βέλγιο (0,5 φορές/ εβδομάδα) και την υψηλότερη στην Ισπανία (4,45 φορές/ εβδομάδα).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 2, 4 και 6 ετών. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ψαριού από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης (περισσότερες από 3 φορές/ εβδομάδα) φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί, στην ηλικία των 4 και 6 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση της υψηλής κατανάλωσης ψαριού στην εγκυμοσύνη με την αυξημένη εναπόθεση λίπους στα παιδιά θα μπορούσε να είναι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων περιβαλλοντικών ρύπων στα ψάρια. Ωστόσο, σχολιάζουν πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επέτρεψαν το διαχωρισμό των καταναλισκόμενων μερίδων ψαριού ανάλογα με το είδος, την προέλευση ή τη μέθοδο μαγειρέματος και συνεπώς η παραπάνω εξήγηση παραμένει απλώς υποθετική.

 

Από τη Χριστίνα Κατσαρού

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα