Μουντιάλ 2018: H Γαλλία στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου!

Μουντιάλ 2018: H Γαλλία στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου!

Στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου βρίσκεται από την Κυριακή η Γαλλία με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. 

Οι "μπλε" κατάφεραν να επικρατήσουν στον τελικό του Μουντιάλ επί της Κροατίας με 4-2, σε έναν αγώνα που τα είχε όλα. Πάθος, ανατροπές, αγωνία και κυρίως πολλά γκολ. 

H Γαλλία προηγήθηκε με 1-0 στο 18' με αυτογκόλ του Μάντζουκιτς, με την Κροτία να ισοφαρίζει 10 λεπτά αργότερα με εκπληκτικό γκολ του Πέρισιτς. Στο 38' με πέναλτι ο Γκριεζμάν έκανε το 2-1 για τη Γαλλία, ενώ το 3-1 ήρθε στο 59' από τον Πογκμπά. Στο 65' ο Εμπαπέ έκανε το 4-1 για τη Γαλλία ενώ στο 69' ο Μάντζουκιτς έκανε το 4-2. 

Η Γαλλία πανηγυρίζει το 2ο τρόπαιο Μουντιάλ στην Ιστορία της, μετά από εκείνο του 1998 στο «Σταντ ντε Φρανς»

Ο τελικός της Μόσχας περνάει στην ιστορία με σημαντικά ορόσημα. Καταρχήν, είναι ο δεύτερος πιο παραγωγικός τελικός στην ιστορία, 60 χρόνια μετά την παράσταση της Βραζιλίας του Πελέ και το 5-2 επί της Σουηδίας.

Με 4-2 είχε ολοκληρωθεί και ο τελικός του Γουέμπλεϊ το 1966, ανάμεσα στην Αγγλία και Δυτική Γερμανία, αλλά μετά από παράταση. Επίσης, το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς είναι το πρώτο που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό Μουντιάλ, όπως φυσικά και η χρήση του VAR (που άλλωστε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Ρωσίας).

Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος γίνεται ο τρίτος στην ιστορία, μετά τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Μάριο Ζαγκάλο, που κατακτά το τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής.

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Δεν έλειψαν τα επεισόδια

Η Κροατία μπήκε δυνατά και πήρε το έλεγχο του αγώνα στο ξεκίνημα, αλλά, παρότι περιόρισε τους Γάλλους σε παθητικό ρόλο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη ευκαιρία.

Μετά το πρώτο τέταρτο οι παίκτες του Ντεσάμπ ισορρόπησαν το ματς και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ στο 18΄ από στημένη φάση, όπως και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους με Ουρουγουάη και Βέλγιο.

Ο Γκριεζμάν κέρδισε με... βουτιά ένα φάουλ αρκετά έξω από την περιοχή, το εκτέλεσε ο ίδιος, ο Μάντζουκιτς πήδηξε για να διώξει προ του Πογκμπά (που πιθανώς να ξεκίνησε τη φάση οριακά εκτεθειμένος), αλλά βρήκε τη μπάλα με το πάνω μέρος του κεφαλιού και την έστειλε στα δίχτυα του Σούμπασιτς. Το πρώτο αυτογκόλ που σημειώθηκε ποτέ σε τελικό Μουντιάλ άλλαξε τα δεδομένα του μεγάλου αγώνα...

Ομως οι «χρβάτσκι» δεν έχουν συνηθίσει να τα παρατάνε, άλλωστε βρέθηκαν πίσω στο σκορ και στα τρία προηγούμενα νοκ-άουτ παιχνίδια τους στη διοργάνωση (με Δανία, Ρωσία και Αγγλία).

Μουντιάλ 2018: Μόνο ο Πούτιν δεν βράχηκε! Έγιναν μούσκεμα Μακρόν και Κιτάροβιτς

Ετσι, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, κατάφεραν να ισοφαρίσουν αρκετά γρήγορα, στο 28ο λεπτό. Μετά από εκτέλεση φάουλ και φάση διαρκείας, με τους «τρικολόρ» να μην μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά, η μπάλα έφτασε στον Πέρισιτς, αυτός την έφερε στο αριστερό και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή ισοφάρισε.

Η Γαλλία δεν μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις με οργανωμένες επιθέσεις, αφού ο Γκριεζμάν ήταν κλεισμένος και οι επελάσεις του Μπαπέ κάπου σταματούσαν, στάθηκε όμως εκ νέου τυχερή και ξαναπήρε το προβάδισμα από στημένη μπάλα και με τη... βοήθεια του VAR.

Ο Πέρισιτς βρήκε καθαρά τη μπάλα με το χέρι σε εκτέλεση κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Νέστορ Πιτάνα αρχικά δεν είδε την παράβαση, όμως αφού συμβουλεύτηκε το βίντεο έδειξε το σημείο του πέναλτι.

Ο επιθετικός της Ατλέτικο δεν λάθεψε και με τρίτο του εύστοχο πέναλτι στο Μουντιάλ «έγραψε» στο 38΄ το 2-1, στον πρώτο τελικό από το 1974 που σημειώθηκαν τρία γκολ στο α΄ ημίχρονο.

Η Κροατία είχε μία καλή φάση στο φινάλε του πρώτου μέρους με άστοχη κεφαλιά του Βίντα και πήγε στα αποδυτήρια με μειονέκτημα, μετά από ένα 45λεπτο όπου είχε 61% κατοχή και επτά τελικές προσπάθειες, έναντι... μίας των Γάλλων (το πέναλτι).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το πρώτο σουτ των «τρικολόρ» σε ροή παιχνιδιού, από τον Γκριεζμάν, το οποίο μπλόκαρε ο Σούμπασιτς, αλλά σαφώς πιο απειλητικό ήταν το σουτ του Ρέμπιτς στο 48΄, που ανάγκασε τον Γιορίς να κάνει μεγάλη απόκρουση σε κόρνερ.

Οι Κροάτες άρχισαν να αφήνουν χώρους πίσω και στο 53΄ ο Μπαπέ σπρίνταρε και πέρασε σαν... σταματημένο τον Βίντα, αλλά το πλασέ που επιχείρησε από πλάγια θέση απέκρουσε με το πόδι ο Σούμπασιτς. 

Ακολούθησε μία μικρή διακοπή του αγώνα, όταν τέσσερα άτομα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα πριν απομακρυνθούν από τους άνδρες ασφαλείας.

Το συμβάν αυτό «πάγωσε» λίγο τον ξέφρενο ρυθμό του ματς, για να έρθει στο 59΄ το γκολ που ουσιαστικά «τελείωσε» τον τελικό. Ο Μπαπέ βρήκε ξανά χώρο από δεξιά και έκανε το γύρισμα για τον Γκριεζμάν, ο οποίος κοντρόλαρε έξοχα και έστρωσε στον επερχόμενο Πογκμπά.

Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σούταρε με το δεξί από το ημικύκλιο της περιοχής, η μπάλα κόντραρε και επέστρεψε στον Πογκμπά κι αυτός σούταρε ξανά, αυτή τη φορά με το αριστερό, αφήνοντας «άγαλμα» του Σούμπασιτς.

Η απογοήτευση και η κούραση των Κροατών (έπαιξαν 90 λεπτά περισσότερα από τους αντιπάλους τους στα νοκ-άουτ και μία ημέρα αργότερα στα ημιτελικά) δεν άφηνε πολλά περιθώρια ανατροπής και όποια αμφιβολία υπήρχε «έσβησε» οριστικά στο 65΄, όταν ο Μπαπέ με συρτό σουτ έξω από την περιοχή ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-1.

Η απίστευτη γκάφα του Γιορίς, που χάρισε στον Μάντζουκιτς το 4-2 στο 69΄ (πήγε να κάνει ντρίμπλα μέσα στη μικρή περιοχή, αλλά ο πολύπειρος φορ της Γιουβέντους του «τσίμπησε» τη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα), δεν ήταν αρκετή για να ξαναβάλει τη «χρβάτσκα» στο παιχνίδι, απλώς ανέκοψε λίγο τη... φόρα των Γάλλων.

Αν το καλό σουτ του Ράκιτιτς στο 78΄ έβρισκε στόχο ίσως ο τελικός να έκρυβε και άλλες συγκινήσεις, αλλά οι «τρικολόρ» διαχειρίστηκαν σωστά τον υπολειπόμενο χρόνο. Το τελευταίο σφύριγμα του Πιτάνα έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το πανηγύρι στο Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας.

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

Κίτρινες κάρτες: Καντέ (27΄), Ερναντέζ (41΄) - Βρσάλκο (90΄+)

Κόκκινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις:

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Καντέ (55΄ Ενζονζί), Πογκμπά, Ματουϊντί (73΄ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (81΄ Φεκίρ)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82΄ ΠΙάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς (71΄ Κράμαριτς), Πέρισιτς, Μάντζουκιτς

Η ομάδα της Κροατίας έφθασε για πρώτη φορά στην ιστορία της μέχρι τον τελικό, και έδωσε σκληρή μάχη για να σηκώσει το κύπελλο. Η Κροατία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά την Αργεντινή το 1990, που κέρδισε δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι, ενώ είναι και εκείνη που φτάνει στον τελικό μετά από τρεις στην σειρά παρατάσεις.

Επίσης έχει δύο ρεκόρ, έξι ματς χωρίς ήττα στη σειρά σε Μουντιάλ (πρώτη στο έβδομο στον τελικό) και γκολ σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια.

Μουντιάλ 2018: Ο ξέφρενος πανηγυρισμός Μακρόν και το φιλί στην πρόεδρο της Κροατίας!

Μόντριτς, Εμπαπέ, Κουρτουά: Οι καλύτεροι παίκτες του Μουντιάλ 2018

Τραμπ: Συγχαρητήρια σε Γαλλία και Πούτιν. Ένα από τα καλύτερα μουντιάλ όλων των εποχών

 

Έκσταση στη Γαλλία για το τρόπαιο

Εκατομμύρια οπαδοί της Γαλλίας «μέθυσαν» από χαρά το βράδυ της Κυριακής (15/7), μετά τη νίκη των «μπλε» επί της Κροατίας με 4-2 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας, από την πρωτεύουσα (Παρίσι) έως τη Μασσαλία και το Μπορντό ήταν απερίγραπτες!

Στο Παρίσι, περίπου 90.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνες δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, όπου υπήρχαν χορωδίες από την Μασσαλία, χιλιάδες σημαίες με τα χρώματα της χώρας που κυμάτιζαν στον αέρα και ο κόσμος να ζητωκραυγάζει.

Η έκρηξη των πυροτεχνημάτων και των βεγγαλικών γέμισε τον αέρα, ενώ οι οδηγοί κόρναραν συνέχεια με τα αυτοκίνητά τους και όλοι μαζί γιόρταζαν την κατάκτηση του δεύτερου παγκόσμιου τίτλου, μετά από αυτόν του 1998.

Μία εκκωφαντική χορωδία του «Είμαστε οι πρωταθλητές, είμαστε οι πρωταθλητές» ακουγόταν από την Σακρ Κερ στα βόρεια της πόλης έως τη Σορβόννη. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν στην Μασσαλία, στη Λιόν, στο Λιλ, στο Μπορντό και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν τις επόμενες ώρες Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία Κονκόρντ, όπου ήδη η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται», ενώ άνθρωποι ιδιωτικής ασφάλειας προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο σε κάποια απόσταση.

Συγχαρητήρια στην Εθνική Γαλλίας και από ...τη Μόνα Λίζα

Το μήνυμα «Συγχαρητήρια στην εθνική Γαλλίας για τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο» και μια φωτογραφία του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, της «Μόνα Λίζα» με φανέλα της ομάδας της Γαλλίας από το Μουσείο του Λούβρου έκανε τους Γάλλους να χαμογελάσουν.

Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στον Εμ. Μακρόν και την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γαλλίας

Συγχαρητήρια στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γαλλίας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου.

«Απόλαυσε τη νίκη φίλε μου» έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter ενώ υπογράμμισε επίσης το μεγάλο επίτευγμα της ομάδας της Κροατίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα