Έχασε την ζωή του για μία χούφτα CD. Το μοιραίο κυνηγητό!

Ο 25χρονος Τόνι Ουγκούνχα εγκατέλειψε το Λάγος της Νιγηρίας και έφτασε στην Ελλάδα το 2002. Ηρθε ως λαθρομετανάστης. Φιλοξενήθηκε στο σπίτι του αδελφού του, Τζιμ, ο οποίος είναι στην Ελλάδα από το 1999. Προχθές το βράδυ βρήκε τραγικό θάνατο πηδώντας στο κενό από μπαλκόνι καφετέριας στο κέντρο της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να ξεφύγει από δύο άντρες με πολιτικά, τους οποίους θεώρησε αστυνομικούς. Ο Τόνι κατείχε άδεια παραμονής και απασχολείτο περιστασιακά σε λάντσα εστιατορίων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων και ως καθαριστής. Ταυτόχρονα, πουλούσε πλαστά CD στην περιοχή της Καλαμαριάς. Το ίδιο έκανε και προχθές το βράδυ. Στις 21.10 είχε ανέβει σε καφετέρια, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της οδού Κομνηνών 53, στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

«Μπήκε μέσα, ήρεμος. Μας χαιρέτησε, καθώς γνωριζόμαστε χρόνια. Εκανε να φύγει. Ξαφνικά γύρισε. Μου πέταξε τη τσάντα με τα CD και κατευθύνθηκε προς το παράθυρο. Εκείνη την ώρα μπήκαν στο μαγαζί δύο νεαροί, περίπου 30 ετών. Κινήθηκαν προς το μέρος του. Του είπαν: «Πού πας;». Ο Τόνι δεν σταμάτησε. Πήδηξε από το παράθυρο. Οι δύο άντρες έδειξαν να σοκάρονται. Εφυγαν τρέχοντας. Οταν κατέβηκα στο πεζοδρόμιο δεν τους βρήκα εκεί», δήλωσε ο μπάρμαν της καφετέριας.

«Ο Νιγηριανός χτύπησε πάνω στην τέντα, έκανε γκελ και έπεσε με το κεφάλι στο πλακόστρωτο. Ο θάνατός του αποδίδεται σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση», εκτίμησε η ιατροδικαστής Ελένη Ζυγγελίδου, η οποία σήμερα θα προχωρήσει σε νεκροψία. «Ο αδελφός μου δολοφονήθηκε... Οι δύο που τον εγκλώβισαν ήταν σίγουρα αστυνομικοί... Ηρθαμε στην Ελλάδα γιατί στη Νιγηρία πεινούσαμε... Δεν κάνουμε κακό σε κανένα...», λέει στον ΕΤ ο αδελφός του αδικοχαμένου Αφρικανού. Ο θάνατος του 25χρονου προκάλεσε την οργή των Αφρικανών που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο της τραγωδίας και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και οχήματα και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται ότι κανένα στέλεχός της δεν βρισκόταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα στην περιοχή του πεζόδρομου της Καλαμαριάς.

Μιλώντας ο Τζιμ Ουγκούνχα ξεσπά: «Στην Ελλάδα δεν αισθανόμαστε ασφαλείς. Οι διωκτικές αρχές κι όχι μόνο μας κυνηγούν με ιδιαίτερη μανία. Ναι, πουλάμε πλαστά CD. Ομως, δεν πειράζουμε κανέναν. Κάπως πρέπει να ζήσουμε. Φύγαμε από την Αφρική αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Δεν ήρθαμε να σκοτώσουμε και είναι τουλάχιστον άδικο να χάσω τον αδελφό μου με αυτόν τον τρόπο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αφρικανοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά λόγω του χρώματος του δέρματός τους. «Δεν θεωρώ ότι όλοι οι Ελληνες είναι ρατσιστές. Οι περισσότεροι είναι καλοί άνθρωποι, που βοηθούν τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν Αφρικανοί, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο μικροπωλητής. Στη μία τα ξημερώματα έκανε την εμφάνισή της ομάδα 50 αντιεξουσιαστών, οι οποίοι, έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν σε όλους όσους πλησίαζαν στο σημείο της τραγωδίας. Εβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έριξαν μολότοφ σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Αξιωματικοί της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη επιμένουν πως οι δύο άντρες, στη θέα των οποίων πήδηξε στο κενό ο Αφρικανός, δεν ήταν αστυνομικοί. Ωστόσο, οι ομοεθνείς του θύματος καταγγέλλουν ότι πριν από μία εβδομάδα δύο άντρες, πιθανότατα οι ίδιοι, σταμάτησαν τον 25χρονο και τον χτύπησαν λέγοντάς του ότι είναι αστυνομικοί.

Τι είπε ο δικηγόρος του

«Αυτό που θέλουμε είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Θεωρούμε ότι η Αστυνομία έχει όλη τη διάθεση για συνεργασία. Περιμένουμε την πορεία της προανάκρισης για να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», είπε στον ΕΤ ο νομικός σύμβουλος των αφρικανικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ρίζου, ο οποίος επίσης δέχθηκε την επίθεση των αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης η Αστυνομία θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι δύο «μυστηριώδεις» άντρες να προσποιούνται τους αστυνομικούς προκειμένου να τρομοκρατούν αλλοδαπούς.

πηγη: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα