Τα ελάφια της Ρόδου πεθαίνουν στους δρόμους

Στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή τα ελάφια της Ρόδου αναγκάζονται να κατεβαίνουν από τα δάση ακόμη και στους δρόμους, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων! Έτσι προχθές ένα ελάφι ντάμα ντάμα στην προσπάθειά του να διασχίσει δρόμο στη δασώδη περιοχή του Αγίου Σουλά, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο, που έστειλε αμέσως στον χώρο του συμβάντος δασοφύλακα, αλλά ήταν πολύ αργά γιατί το ελάφι ξεψύχησε.

Τα ελάφια στη Ρόδο εγκαταλείπουν σιγά σιγά τα δάση επειδή δεν βρίσκουν πλέον εύκολα τροφή, αφού τα περισσότερα έχουν καεί κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και του περασμένου Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν στα πεδινά και να ψάχνουν στα μποστάνια, στους ελαιώνες και στα αμπέλια. Μάλιστα, πολλοί αγρότες- όπως έγραψαν πρόσφατα «ΤΑ ΝΕΑ»- εγκατέστησαν στα χωράφια τους «κανονάκια» για να μπορέσουν με τους κρότους να απομακρύνουν τα ελάφια. Μάλιστα δύο αγρότες στον Δήμο Νότιας Ρόδου μηνύθηκαν από γείτονές τους γιατί τους ενοχλούσαν οι κρότοι από τα «κανονάκια», αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

7 δυστυχήματα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δασαρχείου, πέρυσι 5 ελάφια παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα και φέτος δύο.

Δύο ελάφια μάλιστα σκοτώθηκαν πέρυσι από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που οδηγούσαν ξένοι τουρίστες στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν να ειδοποιήσουν οι ίδιοι το Δασαρχείο, ενώ δε διαμαρτυρήθηκαν γιατί στον δρόμο δεν υπήρχε η απαραίτητη σήμανση- όπως γίνεται στο εξωτερικό- που να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι κυκλοφορούν ελάφια.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των ελαφιών ντάμα ντάμα στη Ρόδο (είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι) ξεπερνά τα χίλια.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα