Tips για να προετοιμάζεσαι καλά για κάθε ταξίδι

Tips για να προετοιμάζεσαι καλά για κάθε ταξίδι

Ας το παραδεχτούμε: κάποιες φορές ο ενθουσιασμός και η προσμονή ενός ταξιδιού μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που έχει πραγματική σημασία, που δεν είναι άλλο από την σωστή του οργάνωση. Μπορεί να σε έχει συνεπάρει να διαβάζεις για τη νυχτερινή ζωή του προορισμού σου, να σημειώνεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα ή να καταγράφεις εκ των προτέρων τα πιο “instagrammable” σημεία της πόλης όπου θα τραβήξεις τις φωτογραφίες που θα στολίσουν το προφίλ σου. Αν και όλα τα παραπάνω αξίζουν τον χρόνο σου, ίσως θα έπρεπε για αρχή να δώσεις προσοχή σε άλλες λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις το ταξίδι σου χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμα tips για να είσαι σωστά προετοιμασμένος για κάθε σου ταξίδι.

Κάνε έρευνα αγοράς
Ακόμη κι αν είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε μια νέα ταξιδιωτική εμπειρία, γιατί να μην επωφεληθείς από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς όπου είναι εφικτό; Τα μεταφορικά και η διαμονή συνιστούν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων που θα κληθείς να καλύψεις κατά την οργάνωση του ταξιδιού σου. Μην βιαστείς λοιπόν να κάνεις τις κρατήσεις σου και βεβαιώσου ότι έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου μέχρι την επιθυμητή ημερομηνία αναχώρησης για να κάνεις μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς. Ανάλογα με τον προορισμό, αναζήτησε με την ησυχία σου αεροπορικά από όποια εταιρεία επιθυμείς, ή ακτοπλοϊκά, όπως blue star ferries εισιτήρια, συγκρίνοντας τιμές και επιλέγοντας τελικά την πιο συμφέρουσα λύση. Έτσι θα είσαι ελεύθερος να διαθέσεις το budget σου στις εμπειρίες που αξίζουν πραγματικά.

Ετοίμασε τις αποσκευές σου έξυπνα
Ένας εγγυημένος τρόπος να δυσκολέψεις τη ζωή σου όταν ταξιδεύεις: μια υπερβολικά φορτωμένη αποσκευή. Όχι μόνο θα μετατρέψει σε άθλο τη μεταφορά σου από σταθμό σε σταθμό, αλλά μπορεί να σου κοστίσει και ακριβά, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψεις με αεροπλάνο. Στη διάρκεια της προετοιμασίας για το ταξίδι σου είναι σίγουρα πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να πακετάρεις περισσότερα από όσα έχεις πραγματικά ανάγκη. Γι’ αυτό φτιάξε εκ των προτέρων μία λίστα με τα απολύτως απαραίτητα και, όταν έρθει η στιγμή να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου, ακολούθησέ την πιστά. Αν μάλιστα έχεις σκοπό να κάνεις ψώνια ή να φέρεις πίσω μαζί σου κάποιο σουβενίρ από τον προορισμό σου, βεβαιώσου ότι έχεις αφήσει αρκετό χώρο στην αποσκευή σου και για αυτά. Πριν όμως ετοιμάσεις αποσκευές…

Ενημερώσου για τις καιρικές συνθήκες
Τι αξία θα είχε μια λίστα με τα απαραίτητα για το ταξίδι σου αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις τοπικές συνθήκες; Ακόμη κι αν μοιάζει αυτονόητο ότι θα ελέγξεις τον καιρό στον προορισμό σου πριν ταξιδέψεις, βεβαιώσου ότι ενημερώνεσαι τακτικά μέχρι και τη στιγμή της αναχώρησής σου – δεν φαντάζεσαι πόσα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Το να παρακολουθείς στενά τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο άφιξης δεν θα σε γλιτώσει μόνο από… κακοτοπιές που σχετίζονται με την ενδυμασία σου, αλλά θα σου επιτρέψει να παραμείνεις ασφαλής και να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου κατάλληλα, ώστε να απολαύσεις κάθε στιγμή του ταξιδιού… βρέξει χιονίσει!

Φτιάξε πρόγραμμα – χωρίς να το παρακάνεις
Είναι καλό να προγραμματίζεις τις δραστηριότητες του ταξιδιού σου για να καταφέρεις να δεις όσα περισσότερα πράγματα γίνεται στη διάρκεια της παραμονής σου. Κάποιες φορές, όμως, είναι ακόμη καλύτερο να αφήνεις στον εαυτό σου χρόνο για ελεύθερη και αυθόρμητη εξερεύνηση. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες ενός ταξιδιού προκύπτουν τυχαία ή τουλάχιστον δεν αποτελούν μέρος κάποιου πολύ συγκεκριμένου πλάνου. Βεβαιώσου λοιπόν ότι δεν έχεις «υπερφορτώσει» τις ημέρες σου με επισκέψεις και περιηγήσεις σε αξιοθέατα και ότι έχεις αφήσει στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για περιπλάνηση – ακόμη και άσκοπη. Ένα πλάνο μπορεί να δώσει «δομή» στο ταξίδι σου, ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον διαθέσιμο χρόνο, αλλά μην το αφήσεις να σε περιορίσει. Είναι σημαντικότερο να παραμείνεις ανοιχτός σε εμπειρίες που πιθανόν να προκύψουν στη διαδρομή – ακόμη και αν δεν ήταν στο πρόγραμμα!

Προετοιμάσου σωστά ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και θα είσαι ελεύθερος να αφοσιωθείς στο να απολαύσεις το ταξίδι σου και τις αναμνήσεις που θα δημιουργήσεις!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα