Ελαφονήσι, η Καραϊβική της Κρήτης

Ελαφονήσι, η Καραϊβική της Κρήτης

Το Ελαφονήσι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο φωτογραφημένα σημεία της Κρήτης. Και πώς να μην είναι!

Εξωτικά τυρκουάζ νερά, ρόδινα βράχια, ένα συνταρακτικό ναυάγιο για να κάνει κάποιος περιήγηση στο βυθό και την ιστορία, πάλλευκη άμμος και ονειρικοί θρύλοι για ένα χρυσό, μυστικό σκαλοπάτι στο μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, λίγο πριν το νησάκι! Όλα τα στοιχεία του παραδείσου είναι εδώ, στο Ελαφονήσι!

Πού είναι τα ελάφια;

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και ως τοπίο είναι από τα πιο εξωτικά της Μεσογείου. Μια ρηχή και ζεστή, εντελώς διάφανη και σμαραγδένια λιμνοθάλασσα, χωρίζει το μικρό νησάκι από το σώμα της Κρήτης.

Το βάθος των νερών δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο, δημιουργώντας μια απίστευτη εικόνα. Ελάφια όχι, δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα είχαν εδώ καταφύγιο στην αρχαιότητα. Η λιμνοθάλασσα είναι απλά συνταρακτική! Τέτοια χρώματα δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι τα βλέπει με τα μάτια του! Αυτός είναι φυσικά ο λόγος που οι ταξιδιώτες συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη – πραγματικά το Ελαφονήσι έχει εξελιχθεί στο απόλυτο hot spot της Κρήτης!

Η μοναδική Χρυσοσκαλίτισσα

Πέντε χιλιόμετρα πριν από το Ελαφονήσι, όπως ερχόμαστε από Χανιά, θα βρούμε ένα πανέμορφο μοναστήρι, την περίφημη Χρυσοσκαλίτισσα. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση, εκτός από την αφάνταστη ωραιότητα του τοπίου ο θρύλος θέλει να υπάρχει ένα χρυσό σκαλί που το βλέπουν μόνον οι πιστοί. Ένα πέρασμα για το παράδοξο, πάντα αξίζει την προσοχή μας! Το μοναστήρι είναι πάλλευκο, χτισμένο στον βράχο και δεσπόζει με την ομορφιά του σε όλη την περιοχή, αλλά μάλλον όχι μόνον σε αυτή. Η ενέργεια του χώρου είναι ελαφριά και θα σας συναρπάσει.

Πώς πάμε στο νησί; Με τα πόδια!

Φυσικά η ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζει το Ελαφονήσι από την στεριά δεν χρειάζεται πλοίο για να την διασχίσει κάποιος. Το νησάκι απέχει μόλις 200 μέτρα και μπορούμε να το προσεγγίσουμε με τα πόδια, άντε το πολύ – πολύ και με μια χάρτινη βαρκούλα του ονείρου…Μικρές, απίστευτης ομορφιάς παραλίες σας περιμένουν σε αυτό το μαγικό μέρος. Η άμμος είναι κατάλευκη και παίζει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αλλά επειδή χρειάζεται και μια πινελιά ακόμα, έχει και ροζ, πορφυρά και πορτοτοκαλιά κοχύλια, που την κάνουν ακόμα πιο ονειρική. Αν μιλάμε για ονειρικό παράδεισο, για εξωτική θάλασσα, βάζουμε φωτογραφία από το Ελαφονήσι στο λεξικό! Η αλήθεια είναι πως πέρα από την μεγάλη του ωραιότητα, αυτό το παραδεισένιο νησάκι έχει και μια «δύσκολη» ιστορία, καθώς το Πάσχα του 1824 850 άνθρωποι έχασαν εδώ την ζωή τους, ως αντεκδίκηση για την επανάσταση της Κρήτης. Η ομορφιά του νησιού έχει δώσει ένα σμαραγδένιο καταφύγιο στην μνήμη τους.

Το ναυάγιο του Imperatrix

Γύρω από το Ελαφονήσι υπάρχουν πολλοί και πολύ ενδιαφέροντες ύφαλοι. Σε αυτούς τους υφάλους ναυάγησε το 1907 ένα περήφανο ατμόπλοιο, καμάρι της τότε ναυπηγικής τέχνης, το Imperatrix. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι μοναχοί από την Χρυσοσκαλίτισσα κατάφεραν να βγάλουν από την αγριεμένη θάλασσα 38 ναυαγούς. Ένας φάρος κτίστηκε μετά από αυτό το συμβάν, για να προστατέψει τα επόμενα καράβια. Ο σημερινός είναι στην θέση του παλαιού, που καταστράφηκε στον Β’ ΠΠ. Το ναυάγιο αποτελεί πια ένα από τα αξιοθέατα του βυθού, ο οποίος έχει πολλές ομορφιές έτσι κι αλλιώς.

Νωρίς το καλοκαίρι καλύτερα

Το τόσο όμορφο Ελαφονήσι δέχεται περισσότερους από 2.500 επισκέπτες καθημερινά τους μήνες του καλοκαιριού! Λογικό είναι, δεν λέμε. Απλά, αν θέλετε να το χαρείτε σε κάπως πιο χαλαρούς ρυθμούς, θα πρέπει να πάτε νωρίς το καλοκαίρι – ίσως και αργά το φθινόπωρο, φυσικά. Η περιοχή είναι εντελώς αυθεντική, χωρίς τεράστιες τουριστικές υποδομές. Θα βρείτε οικογενειακά καταλύματα για να διανυκτερεύσετε και πανέμορφες ταβέρνες με θέα το παραδεισένιο νησάκι. Φτάνουν και περισσεύουν οι υποδομές για να απολαύσει κάποιος αυτό το αριστούργημα της φύσης!

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στο Ελαφονήσι μπορείτε να έρθετε οδικώς ή δια θαλάσσης, με τους εξής τρόπους:
• Οδικώς από τα Χανιά και τις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας ακτής της Κρήτης.
• Απο τα Χανιά με εκδρομικό λεωφορείο συμμετέχοντας σε ημερήσια εκδρομή. Από τα Χανιά δια θαλάσσης, συμμετέχοντας σε ημερήσια κρουαζιέρα. 
• Απο την Παλαιόχωρα με σκάφος και επιστροφή πίσω στην Παλαιόχωρα.

newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα