Οι 5 πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Οι 5 πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Αν και το καλοκαίρι μοιάζει να…«δυσκολεύεται» ακόμα ελέω «Νεφέλης» να φτάσει στην Ελλάδα, σε αυτό το τεύχος του ΕΤ Magazine του eleftherostypos.gr προσπαθούμε να του δώσουμε μια μικρή ώθηση καταγράφοντας τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και αναδεικνύοντας τους top-5 προορισμούς στη χώρα μας για ξένους και ντόπιους παραθεριστές.

Όχι άδικα ο τουρισμός χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «η βαριά βιομηχανία» ή «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Κάθε καλοκαίρι το ποσοστά πληρότητας σε ξενοδοχεία και καταλύματα καταγράφουν νέα ρεκόρ, ενώ και οι τοπικές οικονομίες «ζουν και αναπνέουν» από τους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, εντυπωσιακή ήταν η «αντοχή» του κλάδου του τουρισμού μέσα στα δύσκολα για τη χώρα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σε αντίθεση με ολόκληρους κλάδους που είδαν τα κέρδη και τις αποδόσεις τους να καταποντίζονται αυτά τα χρόνια ο Τουρισμός όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αλλά σημείωνε άνοδο στα κέρδη του χρόνο με το χρόνο.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου σύμφωνα με αυτά οι αφίξεις στη χώρα μας το 2014 ήταν 24 εκατομμύρια, το 2015 26 εκατομμύρια, 30 εκατομμύρια το 2016 και το 2017.

Αντίστοιχα τα κέρδη που απέφερε η μαζική εισροή τουριστών στη χώρα μας ανά συναπτά έτη ξεπερνούσε τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας καθοριστικά στο ελληνικό ΑΕΠ.

Οι top-5 προορισμοί στην Ελλάδα

1. Μύκονος

Δεν θα μπορούσε να μην κατέχει περίοπτη θέση στο αφιέρωμα, το «νησί των ανέμων» είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και κάθε καλοκαίρι βουλιάζει από τουρίστες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο Αεροδρόμιο της Μυκόνου, το 2017, αφίχθησαν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ 350.000 τουρίστες, ενώ μονάχα τον Μάιο του 2018 ήδη έχουν ταξιδέψει 50.000 άνθρωποι.

Και πώς να μην το κάνουν άλλωστε καθώς οι παραλίες της Μυκόνου εκτός από την ξέφρενη διασκέδαση που προσφέρουν όπως το Super Paradise ή τις διάσημες προσωπικότητες που συγκεντρώνουν όπως η Ψαρού, είναι πανέμορφες.

Τα γραφικά σοκάκια της Μυκόνου μπορεί να μοιάζουν με τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα ωστόσο, τα ακριβά ρεστοράν, ο κόσμος που κυκλοφορεί τους δίνει άλλο κύρος και γι΄αυτό το νησί αποτελεί πόλος έλξης.

2. Σαντορίνη

«Μύκονος… και Σαντορίνη» λέει το γνωστό άσμα και η Σαντορίνη, αν και πανέμορφή, βρίσκεται συνεχώς στη «σκιά» της Μυκόνου ή μήπως όχι;

Η Σαντορίνη με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, την Καλδέρα, την Οία και τη Θηρασιά ξεπέρασε την «αιώνια αντίπαλό της» Μύκονο, καθώς με βάση τα ίδια στοιχεία που αφορούν στις αεροπορικές αφίξεις η Σαντορίνη παρουσιάζουν αύξηση με φρενήρεις ρυθμούς. Συγκεκριμένα το 2017 οι αφίξεις έφτασαν τις 431.000 και μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους πάνω από 80 χιλιάδες.

Φαίνεται λοιπόν πως η Σαντορίνη κάνει «γερό μπάσιμο» ώστε να γίνει ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός της χώρας και όποιος την έχει επισκεφτεί μπορεί να καταλάβει γιατί, ενώ όποιος ακόμα δεν το έχει κάνει μάλλον ήρθε ο καιρός να το πράξει.

3. Ρόδος

Το «νησί των Ιπποτών» είναι διαχρονικά από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα στις τάξεις των ξένων τουριστών, ιδιαίτερα των Αγγλοσαξόνων. Ο συνδυασμός της κοσμοπολίτικης ζωής με τα εντυπωσιακά μνημεία όπως ο Ναός του Απόλλωνα, το Κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου και ο ναός της Αθηνάς στη Λίνδο προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΕΤΕ, η Ρόδος καταλαμβάνει υψηλή θέση στη λίστα των αφίξεων με πάνω από 2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών το 2017. Το Μάιο του τρέχοντος έτους στο «νησί των Ιπποτών» έφτασαν 330 χιλιάδες επισκέπτες.

4. Κως

Λίγο πιο δίπλα από την Ρόδο, στα Δωδεκάνησα, η Κως αποτελεί εξίσου αγαπητό προορισμό. Τουρίστες κάθε εθνικότητας, ιδιαίτερα Σκανδιναβοί και Αμερικανοί, κατακλύζουν την Κω. Παρά το γεγονός ότι πέρσι τον Ιούλιο το νησί επλήγη από έναν φονικό σεισμό, που εκτός από 2 ανθρώπινα θύματα κατέστρεψε πληθώρα υποδομών, οι αφίξεις στην Κω παρέμειναν υψηλές φτάνοντας στο 1 εκατομμύριο.

Η Κως συνδυάζει το αχαλίνωτο clubbing μέχρι πρωίας στα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά της χώρας, τις υπέροχες παραλίες όπως το Μαστιχάρι που θυμίζει εξωτικό μέρος, αλλά και τον αρχαίο πολιτισμό με το Ασκληπιείο και τον Πλάτανο του Ιπποκράτη.

5. Κρήτη

Σημείο αναφοράς του τουρισμού είναι και η Κρήτη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος εκατομμύρια τουρίστες.

Πέρσι, το 2017 στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων έφτασαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τουρίστες και πως να γινόταν διαφορετικά, καθώς η Κρήτη προσφέρεται για κάθε γούστο διακοπών.

Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σητεία, Σφακιά και τόσα άλλα υπέροχα μέρη περιμένουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες να απολαύσουν την «άγρια» ομορφιά της Κρήτης, να επισκεφτούν τα γραφικά χωριά της, τα αρχαιολογικά της μνημεία, να κολυμπήσουν στις πανέμορφες παραλίες, να γευτούν τα τοπικά εδέσματα και να απολαύσουν την άριστη φιλοξενία των Κρητικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο και την υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά αναμένονται 2 εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρσι στην Κρήτη. Το Μάιο του 2018 οι αφίξεις σε Χανιά και Ηράκλειο ήταν περίπου 800 χιλιάδες.
Ολοταχώς για νέα ρεκόρ

«Φουλ« για νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό και μάλιστα με αποτελέσματα που πιθανότατα θα εκπλήξουν βαδίζει το 2018 η Ελλάδα, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία και όλα τα συμφραζόμενα.

Πέραν της ευνοϊκής συγκυρίας και το momentum που έτσι κι αλλιώς υπάρχει από τα προηγούμενα έτη, φέτος υπάρχει και ξεκάθαρη αύξηση εσόδων σε όλα τα επίπεδα, κάτι που ήταν και το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.

Συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεωπολιτικό ρίσκο που ακόμη υπάρχει σ’ όλες τις γύρω ανταγωνιστικές περιοχές όπως Τουρκία και Βόρεια Αφρική, αλλά και η ουσιαστική ωρίμανση επενδύσεων σε πολλά επίπεδα, εκτοξεύουν τον τουρισμό.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα