Σε αυτά τα ελληνικά νησιά θα κάνετε διακοπές χωρίς αυτοκίνητο!

Σε αυτά τα ελληνικά νησιά θα κάνετε διακοπές χωρίς αυτοκίνητο!

Το μέσο μεταφοράς το οποίο θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας αλλά και εκείνο που θα χρειαστείτε για τις μετακινήσεις σας στο νησί, αποτελούν αναμφισβήτητα δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σας, όσον αφορά στον καλοκαιρινό «παράδεισο» που θα επιλέξετε για να περάσετε τις διακοπές σας.

Οι αποστάσεις μπορούν αναμφίβολα να κουράσουν, όπως επίσης, και οι συνεχείς μετακινήσεις. Για εκείνους, λοιπόν, που επιθυμούν να περάσουν φέτος τις διακοπές τους βιώνοντας το συναίσθημα της απόλυτης ηρεμίας, υπάρχουν μερικοί προορισμοί που θα τον ικανοποιήσουν και δεν θα τον κουράσουν. Πρόκειται για τέσσερα ελληνικά νησιά στα οποία η χρήση οχήματος μεταφοράς -και δη αυτοκινήτου- θεωρείται απλώς περιττή.

Αντίπαρος: Στη γοητευτική και ομολογουμένως μικρή Αντίπαρο, ο επισκέπτης δεν χρειάζεται κάποιο όχημα προκειμένου να δει και να χαρεί τις ομορφιές του νησιού. Τα πάντα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στη γραφική χώρα της Αντιπάρου, ενώ χρειάζεται ελάχιστο περπάτημα για να φτάσει κάποιος στις Ψαραλυκές, τις τρεις παραλίες του νησιού με τα χαρακτηριστικά αλμυρόδενδρα που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι. Για να επισκεφτεί τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, θα χρησιμοποιήσει το τοπικό λεωφορείο που εκτελεί συνεχώς δρομολόγια. Λίγα λεπτά αρκούν για να φτάσει κάποιος στο Σωρό, τον Άγιο Σώστη, τα Γλυφά, το Απάντημα και τον Άγιο Γεώργιο.

Σχοινούσα: Στις πανέμορφες Κυκλάδες υπάρχει ένα ακόμη μικρό νησί στο οποίο δεν θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο για να χαρείτε τις διακοπές σας. Ο λόγος για τη Σχοινούσα. Το ήσυχο αυτό νησί αποτελείται από δύο μόνο οικισμούς -τη Χώρα και τη Μεσαριά- και ο επισκέπτης του μπορεί να μεταβεί οπουδήποτε θελήσει με τα πόδια, ακόμη και στις παραλίες του. Για παράδειγμα, το Τσιγκούρι -η πιο δημοφιλής παραλία της Σχοινούσας- απέχει 450 μέτρα από τη Χώρα, το λιβάδι βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από τον κεντρικό οικισμό, ενώ περπατώντας πέντε λεπτά από το Λιβάδι, ο ταξιδιώτης θα φτάσει στο Θολάρι, τη μικρή παραλία με τα πράσινα νερά.

Σίκινος: Μπορεί το μέγεθός της να ξεπερνά εκείνο της Σχοινούσας, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στη Σίκινο, το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο για να απολαύσει κάποιος τις διακοπές του. Από την Αλοπρόνοια -όπου βρίσκεται το μικρό λιμάνι του νησιού και μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σικίνου- ο ταξιδιώτης θα φτάσει μέσα σε λίγα λεπτά στους δύο άλλους κεντρικούς οικισμούς, το Κάστρο και το Χωριό (βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους), χρησιμοποιώντας το τοπικό λεωφορείο το οποίο εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ύδρα: Από τις Κυκλάδες ταξιδεύουμε ως τον Αργοσαρωνικό και την Ύδρα με την αρχοντική ομορφιά. Στο ιστορικό αυτό νησί ο επισκέπτης δεν θα χρειαστεί αλλά ούτε θα συναντήσει κάποιο αυτοκίνητο. Η πόλη της Ύδρας, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα, για αυτό και σε αυτή απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Είναι, λοιπόν, ό,τι πρέπει για τον ταξιδιώτη που δεν θέλει να κουραστεί με τις αποστάσεις και τις μετακινήσεις. Στις περισσότερες παραλίες του νησιού -όπως τη Σπηλιά, την Υδρονέτα και το Αυλάκι- θα φτάσει διανύοντας μια σχετικά μικρή απόσταση με τα πόδια, ενώ αν το επιθυμεί, μπορεί να στραφεί και στον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς στο νησί, τα γαϊδουράκια που θα συναντήσει στο λιμάνι. Για να φτάσει, φυσικά, στις απομακρυσμένες πλαζ της Ύδρας, υπάρχει πάντα η επιλογή των θαλάσσιων ταξί και των καϊκιών.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα