Telegraph: Τα δέκα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις πριν φύγεις από την Ελλάδα

Η Telegraph ξεχωρίζει τα 10 «δεν φεύγεις από την Ελλάδα αν δεν τα δοκιμάσεις» πιάτα

Συνεχίζοντας την παράδοση με πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σε διάφορους προορισμούς, η telegraph επιλέγει την Ελλάδα και αποκαλύπτει τα αγαπημένα της. Εμείς απλά συμφωνούμε και επαυξάνουμε και σας παραθέτουμε την απόλυτη δεκάδα!

«1. Ταραμοσαλάτα

Αυτή η κρεμώδης πικάντικη σως, είναι το αγαπημένο πιάτο πολλών. Φτιαγμένη από αυγοτάραχο, φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι, η σπιτική ταραμοσαλάτα είναι σαφώς ανώτερη από τη ροζ βιομηχανική έκδοση που πωλείται στα σουπερμάρκετ.

2. Κολοκυθοκεφτέδες

Ακαταμάχητοι και καλύτερα να τρώγονται ζεστοί ενώ είναι ακόμα τραγανοί απ' έξω και μαλακοί από μέσα. Αυτοί οι νόστιμοι τηγανιτοί μεζέδες φτιάχνονται από τριμμένα κολοκυθάκια αρωματισμένα με κρεμμύδι, φρέσκο δυόσμο και κομματάκια φέτας, τα οποία δένονται σαν υλικά με ένα μείγμα από αυγά και αλεύρι και έπειτα τηγανίζονται. Η τέλεια επιλογή για χορτοφάγους.

3. Τοματοκεφτέδες

Παρόμοιοι με τους κολοκυθοκεφτέδες, αλλά με ντομάτες αντί για κολοκύθια σαν κυρίως συστατικό, είναι ακόμα πιο νόστιμοι όταν φτιάχνονται με ντοματάκια τσέρι από τη Σαντορίνη. Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι ιδιαίτερα εύγευστα χάρη στο ξηρό ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.

4. Φρέσκο ψάρι

Οι Μινωικές τοιχογραφίες, από το 1500π.Χ, στην Κνωσό της Κρήτης απεικονίζουν ψάρια και δελφίνια με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, τα αγκίστρια και ψαροκόκκαλα που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι σε πολλές σπηλιές στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν ψάρια ήδη 11.000 χρόνια πριν. Με εκτεταμένη ακτογραμμή (13.000χλμ, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη) και βαθιά καθαρή θάλασσα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι γνωστή για τα εξαιρετικά θαλασσινά της. Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα, να έχει γυαλιστερά μάτια και κόκκινα βράγχια.

5. Μουσακάς

Αυτό το αγαπημένο πιάτο, γνωστό ευρέως και εκτός Ελλάδας, συνδυάζει τηγανιτές μελιτζάνες με στρώσεις κοκκινιστού κιμά -αρωματισμένου με κρεμμύδι, σκόρδο και κανέλα- μπεσαμέλ και τριμμένου τυριού. Ψημένο στο φούρνο και υπέροχο. Σπιτικο ειναι κλασης ανώτερο.

6. Παστιτσάδα

Μια κερκυραϊκή νοστιμιά με βενετσιάνικη προέλευση, η παστιτσάδα είναι ένα πεντανόστιμο μαγειρευτό κατσαρόλας, το οποίο συνήθως φτιάχνεται με μοσχάρι το οποίο μαγειρεύεται αργά με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο, αλλά και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι, πάπρικα και φύλλα δάφνης. Σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι.

7. Αρνάκι κλέφτικο

Αυτό που το έκανε σπουδαίο ήταν αρχικά το γεγονός ότι ήταν τσάμπα (μιας και αρνάκι κλέφτικο σημαίνει κλεμμένο αρνί κι αυτό το πιάτο μάλλον χρονολογείται αρκετά πίσω στην εποχή των Κλεφτών -ανταρτών οι οποίοι έκλεβαν τους Τούρκους κατακτητές). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του πιάτου, ωστόσο είναι κατά βάση σιγομαγειρεμένο αρνάκι με λαχανικά και βότανα, το οποίο ψήνεται είτε σε λαδόκολλα είτε σε γάστρα. Σε μερικές συνταγές προσθέτουν και τυρί.

8. Χωριάτικη σαλάτα

Αυτό το δροσερό συνοδευτικό πιάτο (γνωστό ως χωριάτικη) συνδυάζει φρεσκοκομμένες ντομάτες, αγγούρι, μωβ κρεμμύδια και στην κορυφή ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και μια χούφτα μαύρες ελιές τα οποία γαρνίρονται με άφθονο ελαιόλαδο και ρίγανη.

9. Μπουγάτσα

Ζεστή και γλυκιά, για τους περισσότερους Έλληνες η μπουγάτσα είναι μια πίτα με φύλλο και κρέμα. Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, ο όρος μπουγάτσα περιλαμβάνει και τις αλμυρές πίτες, γεμιστές με κιμά ή τυρί, είτε τη γλυκιά έκδοση με κρέμα, πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα. Όποιο κι αν διαλέξεις, είναι ένα νόστιμο ξεκίνημα για την ημέρα. Σερβίρεται κομμένη σε μικρά κομμάτια συνοδεύοντας τον καφέ.

10. Λουκουμάδες

Ακόμα ένα εξοργιστικά γλυκό και θερμιδογόνο σνακ, οι λουκουμάδες είναι ένα είδος τηγανισμένου ντόνατ σε μέγεθος μπουκιάς. Σερβίρονται παραδοσιακά ζεστοί με μέλι και κανέλα. Η πιο μοντέρνα έκδοση τους θέλει γαρνιρισμένους με λιωμένη σοκολάτα, τριμμένο καρύδι και μια μπάλα παγωτό.»
athensvoice

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα