Διακοπές στην Σύρο! Τι καλύτερο;

Σύρος! Κοντά στην Αθήνα; Είναι! Πανεμορφη και εντυπωσιακή πόλη; Έχει! Παραλίες και διασκέδαση; Έχει! Δωμάτια για να μείνω; Έχει έστω και την τελευταία στιγμή!

Αποτελεί μια διαφορετική πινελιά στο λευκό χρώμα των Κυκλάδων! Ο αστικός χαρακτήρας της και η κουλτούρα της, αν μη τι άλλο, την κάνουν να ξεχωρίζει! Ο λόγος για την πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος και αποκαλείται (δικαίως) η αρχόντισσα των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της από το αρχαίο ουσύρα που σημαίνει βραχώδης, κάτι που είναι εύκολο να διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά.

Μετά την Επανάσταση του 1821, αρχίζει η ανάπτυξή της, ενώ έχει να επιδείξει και πολλές... πρωτιές.

Το 1823 ιδρύεται το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας. Το 1833 γίνεται πρωτεύουσα του νομού και ιδρύεται το πρώτο στην Ελλάδα γυμνάσιο από τον Νεόφυτο Βάμβα, στο οποίο αργότερα θα φοιτήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά ναυπηγεία δημιουργούνται, στα οποία δουλεύουν περίπου 2.000 άτομα και όπου κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία τον χρόνο. Στη Σύρο επίσης κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο το 1854.

Οι δύο λόφοι

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε μόλις το πλοίο μπει στο λιμάνι του νησιού είναι οι δύο λόφοι που στέκονται επιβλητικά πάνω από την Ερμούπολη. Αριστερά ο λόφος της Ανω Σύρου (με τον καθολικό Ναό του Σαν Τζώρτζη να δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του) και δεξιά της Ανάστασης, με την ομώνυμη εκκλησία να βρίσκεται στην κορυφή του. Τα νεοκλασικά κτίρια επίσης θα τραβήξουν την προσοχή από την πρώτη στιγμή. Αναμφίβολα, το εντυπωσιακό δημαρχείο (έργο του Ερνέστου Τσίλλερ) στην κεντρική πλατεία Μιαούλη αποτελεί το κορυφαίο όλων που αξίζει να επισκεφτείτε.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το Θέατρο Απόλλων, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και αποτελεί μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Το μικρό οδοιπορικό μέσα στην Ερμούπολη ολοκληρώνεται στη συνοικία Βαπόρια με τα πολλά αρχοντικά, τα οποία αποτελούσαν κατοικίες των πλουσίων του νησιού την εποχή της ακμής του. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Οι παραλίες

Μπορεί οι παραλίες να μην αποτελούν τα… δυνατά χαρτιά της Σύρου, καθώς δεν είναι ατελείωτες όπως σε άλλα νησιά, όμως σίγουρα είναι πεντακάθαρες. Οσοι θέλετε να κάνετε μια γρήγορη βουτιά προτιμήστε τα Αστέρια (κάτω από τον Αγιο Νικόλαο). Οσοι πάλι θέλετε αρκετό κόσμο και οργάνωση επιλέξτε το Κίνι, τον Γαλησσά και τις Αγκαθωπές. Στην περιοχή αυτή επίσης μπορείτε να θαυμάσετε και τους υπέροχους πύργους που υπάρχουν. Πολύ καλές επιλογές επίσης αποτελούν το Κόμητο, η Βάρη και το Δελφίνι. Οσοι πάλι θέλετε και λίγη περιπέτεια θα πρέπει να πάτε στα Γράμματα ή στη Λία, παραλίες που βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με σκάφος.

Διασκέδαση

Σαφώς η Μύκονος που βρίσκεται... απέναντι έχει να επιδείξει περισσότερες επιλογές, όμως να είστε σίγουροι ότι και η Σύρος δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Για καφέ από νωρίς το πρωί μπορείτε να επιλέξετε είτε την περιοχή της πλατείας ή την παραλία, αν θέλετε να είστε κοντά στη θάλασσα. Τα περισσότερα από τα καφέ το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια με μουσική για όλα τα γούστα.
Στα στενά της Ανω Σύρου

Αξίζει μια μέρα να κουραστείτε λίγο παραπάνω και να ανεβείτε τα περίπου χίλια σκαλιά που οδηγούν από το λιμάνι της Ερμούπολης στην πρώτη πόλη που χτίστηκε στη Σύρο, την Ανω Σύρο. Γραφική, με πολλά στενά και υπέροχη θέα. Στην κορυφή της υπάρχει η καθολική επισκοπή, ο Σαν Τζώρτζης, ενώ λίγο πιο χαμηλά η Μονή Καπουτσίνων. Η Ανω Σύρος είναι επίσης η γενέτειρα του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ πολλά στοιχεία για τη ζωή του μπορείτε να βρείτε στο ομώνυμο μουσείο που λειτουργεί στην περιοχή. Αν πάλι κουραστείτε, καθίστε σε ένα από τα καφέ ή τα ταβερνάκια και απολαύστε μαζί με ό,τι παραγγείλετε και τη μοναδική θέα προς το λιμάνι.


Τι να ψωνίσετε

Αναμφίβολα, από τα must του νησιού αποτελούν τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες. Γνωστά και ξακουστά σε όλη την Ελλάδα, καθώς θεωρούνται κορυφαία τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα. Οποια φίρμα παρασκευαστή και αν επιλέξετε, θα δικαιωθείτε, καθώς όλοι τους προσφέρουν το καλύτερο.
Πως θα πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά δρομολόγια για τη Σύρο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Καθημερινά υπάρχουν επίσης τοπικά δρομολόγια που με αφετηρία τη Σύρο μπορείτε να μεταβείτε στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχει κάθε μέρα πτήση προς τη Σύρο, η διάρκεια της οποίας είναι περίπου είκοσι λεπτά.


Που θα μείνετε

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα