Σε τι διαφέρει ένα boutique hotel από τα κλασικά ξενοδοχεία

Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το μοντέλο των lifestyle ξενοδοχείων, στα οποία συγκαταλέγονται και τα boutique hotel.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα ξενοδοχεία που λειτούργησαν υπό αυτό το επιχειρηματικό και αρχιτεκτονικό μοντέλο ήταν στη δεκαετία του 1980.

Ο Ian Schrager ήταν ένας από τους βασικότερους δημιουργούς boutique hotels.

Τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν

Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά  και μοτίβα, τα οποία τα κατηγοριοποιούν στην κατηγορία των boutique hotels.

Επιχειρηματικά μιλώντας, δεν υπάρχει θεσπισμένος καθένας επίσημος κανόνας, ο οποίος να διαχωρίζει τα boutique hotels από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Οπωσδήποτε όμως θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα boutique hotels σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα ξενοδοχεία πόλης και τα ξενοδοχεία resort.

Kαι οι δύο κατηγορίες εκτός από πολλά κοινά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν αρκετά ακόμα στοιχεία, τα οποία τα διαφοροποιούν μεταξύ τους.  Όταν πρόκειται για ξενοδοχείο πόλης βρίσκεται συνήθως σε βολικό και κατά προτίμηση πολυσύχναστο μέρος. Όταν το ξενοδοχείο βρίσκεται σε παραθεριστικό μέρος, παραπέμπει σε κάποιον επίγειο παράδεισο.

Τα boutique hotels ευρύτερα όμως είναι εκείνα που αναπτύσσουν καινοτόμες διαδικασίες για να παραμένουν ανταγωνιστικά, εστιάζοντας τη διαφοροποιημένη εμπειρία φιλοξενίας των πελατών τους .

Βασικό συστατικό διαφοροποίησης αποτελεί το γεγονός  ότι μπορούν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, χωρίς να προκαλούν κορεσμό στην αισθητική τους λόγω μικρότερης βαρύτητας του brand σε σχέση με τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Μικρός αριθμός δωματίων με αποδέκτες καλά ενημερωμένους πελάτες

Συν τοις άλλοις διαθέτουν περιορισμένο αριθμό δωματίων.

Στοχεύουν σε καλά ενημερωμένους και κριτικούς πελάτες, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν ιστοσελίδα υψηλής αισθητικής ανάλογη με την αισθητική και ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου.

Συν τοις άλλοις προβάλλονται αρκετά συχνά στα μέσα ενημέρωσης σε σύγκριση με τα κλασικά ξενοδοχεία, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους στη διακόσμηση ή στην αρχιτεκτονική.

Η ανάπτυξη των concept hotels

Επιπλέον έχουν ξεκάθαρο στυλ και είναι περιποιημένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, ενώ προέχει το προσωπικό service και η μη τυποποιημένη διακόσμηση με δωμάτια, τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό θέμα το καθένα. Μπορεί δηλαδή να περιλαμβάνει έπιπλα-αντίκες, αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής κλπ. Γι’ αυτό και παράλληλα με την τάση ανάπτυξης των boutique hotels, παρατηρείται και η ανάπτυξη διαφόρων ειδικευμένων κατηγοριών όπως art hotels, spa hotels ή ακόμα και gourmet hotels και άλλων παρόμοιων κατηγοριών.

Eπένδυση

Σε ό,τι αφορά την επένδυση σε εξοπλισμό και διακόσμηση, το κονδύλι που δαπανάται συνήθως υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 50% ανά δωμάτιο, την επένδυση για ένα κλασσικού τύπου ξενοδοχείο. Όμως, η απόδοση της επένδυσης αυτής αποσβένεται μέσω υψηλότερων εσόδων ανά δωμάτιο, μεγαλύτερης πληρότητας και σταθερής πελατείας.

H κατηγορία των all suite hotels

Τέλος μία ακόμα διαφοροποίηση μπορεί να αποτελούν και τα μικρά "all-suite" ξενοδοχεία που ναι μεν δεν έχουν την εξεζητημένη διακόσμηση ή το στυλ των boutique hotels, όμως προσφέρουν Value for Money υπηρεσίες, με τη μορφή μιας πλήρως εξοπλισμένης μοντέρνας σουίτας αντί για ένα κοινό δωμάτιο.

 

supply

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα