Χριστούγεννα: Επτά εναλλακτικοί προορισμοί, που δεν έχετε φανταστεί!

Ρώμη, Παρίσι και Πράγα πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο ως οι ιδανικοί προορισμοί για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα: Αποδράσεις που θα σε βάλουν στο πνεύμα των εορτών


Όμως υπάρχουν και πιο εναλλακτικές πόλεις που αξίζει να εξερευνήσει κανείς, πρωτότυπες αλλά εξίσου γιορτινές.

Tromsø, Νορβηγία

Χριστούγεννα στον Αρκτικό Κύκλο! Γιατί όχι; Η πόλη Tromsø είναι τυλιγμένη στο σκοτάδι όλο το χρόνο, όμως τον Δεκέμβριο σφύζει από φως. Μυρωδιές από κλημεντίνες, έλατα και μελόψωμο ακολουθούν τον ταξιδιώτη σε κάθε του βήμα. Ο καθεδρικός ναός της Αρκτικής πλημμυρίζει από χριστουγεννιάτικες μελωδίες, οι ντόπιοι μαζεύονται γύρω από τα τοπικά χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, όπου κυριαρχούν οι γλυκές λιχουδιές και τα ζεστά ποτά.

Τεράστιο πλεονέκτημα του… σκοταδιού; Μπορείτε να απολαύσετε το υπέροχο φαινόμενο των «ουράνιων μπαλαρίνων», του Σέλαος δηλαδή. Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις!

Küssnacht, Ελβετία

Το χωριό Küssnacht βρίσκεται βόρεια της λίμνης Λουκέρνης και φημίζεται για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του. 20.000 επισκέπτες κάθε Δεκέμβριο ακολουθούν τη γιορτή «κυνηγώντας τον Άη Βασίλη». Μια γιορτή που ξεκίνησε τον Μεσαίωνα ως παγανιστική, με τους ντόπιους να προσπαθούν τότε να διώξουν τα κακά πνεύματα δημιουργώντας δυνατό θόρυβο με ό,τι μέσο διέθεταν. Σήμερα πλέον, είναι μία γιορτινή ολονυχτία με χιλιάδες κεριά, κουδούνες, κέρατα που χρησιμεύουν ως θορυβώδεις φυσητήρες, 200 άντρες που ο καθένας παίζει ένα ρόλο, σε ένα τεράστιο κυνήγι του Αη Βασίλη και των τεσσάρων ξωτικών του.

Douz, Τυνησία

Στην τοποθεσία όπου γυρίστηκαν οι ταινίες «Ο πόλεμος των άστρων», αραβικές φυλές έχουν μετατρέψει το ερημικό τοπίο σε ένα υπέροχο θέαμα των Βεδουίνων. Το Διεθνές Φεστιβάλ της Σαχάρας συγκεντρώνει κάθε Δεκέμβριο τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ενώνονται με τους νομάδες από βορειοαφρικανικές χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν σε τουρνουά χόκεϊ επί άμμου, παραδοσιακές παραστάσεις χορού της κοιλιάς, γιορτές με τοπικά εδέσματα και μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, ακόμα και σε ροντέο με καμήλες.

Castleton, Μεγάλη Βρετανία

Ένα όμορφο βρετανικό χωριό, όπου οι βασικές χαρές της ζωής αποτελούν τη δεύτερη φύση του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Castleton ξεκινούν με το άναμμα των δέντρων. Κάθε μαγαζί προσπαθεί να ξεπεράσει το διπλανό σε λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, το ωράριο των καταστημάτων είναι διευρυμένο σε καθημερινή βάση και σε κάθε γειτονιά διοργανώνονται διαγωνισμοί, εκδηλώσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας και ομαδικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Οι χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες υπό το φως των κεριών αποτελούν έθιμο για τους κατοίκους ενώ η μπάντα της πόλης παίζει κάθε βράδυ, ενώ οι ντόπιοι καλωσορίζουν τους τουρίστες με κρασί και κιμαδόπιτες. Είναι εύκολο να παραδοθεί κανείς στο ανέμελο ρυθμό αυτού του όμορφου χωριού!

Kιότο, Ιαπωνία

Το Κιότο είναι η καρδιά του γιαπωνέζικου βουδισμού, οπότε οι μέρες των Χριστουγέννων είναι τελείως διαφορετικές εδώ. Δεν παύει όμως να είναι μια πόλη που φοράει τα ρομαντικά της τον Δεκέμβριο, έχοντας μάλιστα και «love hotels». Στις 25 Δεκεμβρίου, ο ναός Chion-ni γιορτάζει με την τελετή O-minugui Shiki, με ένα εντυπωσιακό μουσικό αφιέρωμα στον Βουδισμό. Οι πεζοπορίες στην Arashiyama, ανάμεσα σε αμέτρητα μπαμπού είναι μία εμπειρία που μένει αξέχαστη, ακόμα και αν δεν είναι χριστουγεννιάτικη.

Προβηγκία, Γαλλία

Παρόλο που ο καιρός είναι ψυχρός τα Χριστούγεννα στην Προβηγκία, δεν της αφαιρεί τίποτα από την ζεστή ατμόσφαιρα που προσφέρει. Οι καταστηματάρχες βάζουν τα δυνατά τους για να είναι τέλεια γιορτινές οι βιτρίνες τους και μόλις είναι έτοιμες τις στολίζουν με πήλινες κούκλες, φτιαγμένες από ντόπιους τεχνίτες.

Η γαστρονομία παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο στην Προβηγκία. Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων περιλαμβάνει 7 πιάτα, όσα και τα βάσανα της Παρθένου Μαρίας. Αυτά σερβίρονται με 13 ψωμάκια και το δείπνο τελειώνει με 13 γλυκά, που αντιπροσωπεύουν τον Μυστικό Δείπνο με τους 12 Απόστολους και τον Χριστό.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Ίσως ο πιο οικονομικός προορισμός από όσους αναφέρονται στη λίστα. Ο συνήθως χιονισμένος Δεκέμβριος της Βουδαπέστης, βάζει τον επισκέπτη στο κλίμα των Χριστουγέννων, ενώ θεωρείται απαραίτητο ένα πέρασμα από την χριστουγεννιάτικη αγορά στο Vörösmarty, όπου οι χαμηλές τιμές στα χειροποίητα αναμνηστικά και μπιχλιμπίδια θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε περισσότερα δώρα από όσα φανταζόσασταν.

Στη Βουδαπέστη, ακόμα και το τραμ φοράει τα γιορτινά του, με λαμπιόνια να το στολίζουν τόσο μαγικά, που τελικά μοιάζει φουτουριστικό!

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα