Αφιλοκερδώς η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Αφιλοκερδώς η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Αφιλοκερδώς θα προβληθεί στην ΕΡΤ1 η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης», τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου στις 20:45 το βράδυ.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ώς στόχο τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.

 

Με αυτή τη σκέψη οι συντελεστές αποφάσισαν να προσφέρουν την ταινία στην ΕΡΤ1 για μια προβολή, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» αλλά και στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού «με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό μέσα Φως».

 

 

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Σε καιρούς πολεμικούς όπως αυτούς που ζούμε, ο καθένας μας πρέπει να πολεμά με τα δικά του όπλα για το καλό του συνόλου. «Ο καθείς και τα όπλα, είπα», όπως προστακτικά το διατύπωσε ο ποιητής και μέγας Έλληνας Οδυσσέας Ελύτης. Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης, δεν έχουμε άλλο όπλο παρ’ εκτός τα έργα μας, που όταν έχουν αγαθή ψυχή, δύναται να λειτουργήσουν παρηγορητικά και λυτρωτικά για τους συνανθρώπους μας, να τους δώσουν δύναμη και φως ενάντια στη σκοτεινιά και στο φόβο. Τα αγαθά έργα γίνονται ακόμα πιο ισχυρά όταν «δίδονται» χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, δηλαδή όταν χαρίζονται».

 

Η ταινία ήρθε πρώτη σε θεατές στις αίθουσες το 2017 και όπου προβλήθηκε εκτός Ελλάδος, γνωρίζοντας αποθεωτική υποδοχή.

 

 

 

Μερικά σχόλια από ανθρώπους που είδαν και αγάπησαν την ταινία:

 

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ – ποιήτρια, βαφτισιμιά του Νίκου Καζαντζάκη

 

«Η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι ένα οπτικό ποίημα, ένα συναρπαστικά κυλιόμενο ποτάμι συναισθημάτων και μνημειωδών εικόνων».

 

Νίκη Σταύρου - Διευθύντρια και κληρονόμος των Εκδόσεων Καζαντζάκη

 

«Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: “Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ΄ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο· δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πώς γίνεται να ‘ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ‘ναι ο κόρφος του Παραδείσου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από το νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι μια αιωνιότητα;”Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία».

 

Νικ Νίκολσον – Πρόεδρος κριτικών κινηματογράφου του Τέξας, ΗΠΑ

 

"I absolutely loved  KAZANTZAKIS!..." - «Λάτρεψα τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ!»

 

James DeMetro –ΚαλλιτεχνικόςΔι ευθυντήςτου Hellenic Film

 

Society της Νέας Υόρκης

 

«Ήταν η καλύτερη προβολή ελληνικής ταινίας που έγινε ποτέ στη Νέα Υόρκη».

 

 

 

Agathe Astira στην προβολή στην UNESCO στο Παρίσι

 

«Δεν τόλμησα να σας ευχαριστήσω μετά από την προβολή αυτού του υπέροχου φιλμ. Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ είναι ισάξιο των έργων του Καζαντζάκη. Συγχαρητήρια».

 

Ιωάννης Τζήρος – Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μιλάνο

 

«Η ταινία είναι ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Πρόκειται περί Ελληνικής φιλοσοφίας υψίστου επιπέδου με μια σπάνια έξαρση συναισθημάτων. Δεν έχω δει ακόμη άλλο φιλμ που να το ξεπερνάει. Μείναμε όλοι άφωνοι και δεν βρίσκαμε λόγια ισάξια της αίσθησης που πήραμε από αυτή την ταινία».

 

Μαρίνα Καλογήρου – ηθοποιός και πρωταγωνίστρια στην ταινία στο ρόλο της Ελένη Καζαντζάκη

 

«Δεν φαντάζεστε τι έγινε στο Τορόντο... Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Μίλησα μετά την ταινία πάνω από 40 λεπτά, μου έκαναν τόσες πολλές ερωτήσεις, ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι... Δε με άφηναν να φύγω... Μου φιλούσαν τα χέρια... Μου έλεγαν να μεταφέρω την αγάπη τους σε όλους τους συντελεστές και το ευχαριστώ τους...»

 

Η ταινία θα προβληθεί στην ΕΡΤ 1, αυτή την Κυριακή, στις 23:30 το βράδυ.

www.newsbeast.gr