Αυτές είναι οι ολοκαίνουριες σειρές του Netflix

Αυτές είναι οι ολοκαίνουριες σειρές του Netflix

Όταν γεννήθηκε το 1997, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πού θα έφτανε και πώς θα κατέληγε το Netflix.

Δεν ήταν εξάλλου παρά μια περιορισμένη υπηρεσία ενοικίασης ταινιών με μόλις 50 σεντς που παρέπαιε οικονομικά, προσπαθώντας να βρει τη θέση της στον λυσσαλέο αμερικανικό ανταγωνισμό.

Είμαστε εξάλλου στην εποχή του τέλους της βιντεοκασέτας και των αρχών του DVD, πολύ πριν οι ηλεκτρονικές προθήκες της Amazon και του iTunes αρχίσουν να προσφέρουν και ταινίες.

Και έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να βρει το Netflix την ιδέα που θα το γιγάντωνε. Ήταν το 2007 όταν ανακάλυψε το video streaming και τα υπόλοιπα τα ξέρετε, το μικρό δίκτυο έγινε ο κολοσσός που είναι σήμερα.

Μόνο που πια δεν είναι απλώς ο πολυχρονεμένος αυτοκράτορας του streaming, αλλά και μια σοβαρή εταιρία παραγωγής που σκαρώνει το δικό της περιεχόμενο με το τσουβάλι. Όλα ξεκίνησαν το 2013 με το πολυπαινεμένο «House of Cards», όταν το Netflix άρχισε να φτιάχνει τις δικές του σειρές και ταινίες, αγοράζοντας ταυτοχρόνως μαζικά και το περιεχόμενο άλλων παραγωγών.

Σήμερα οι σειρές του δεν χρειάζονται ακριβώς συστάσεις, καθώς το Netflix έχει μπει για τα καλά σε τροχιά να γίνει το επόμενο HBO. Και θα γίνει, μιας και σε αντίθεση με την καλωδιακή τηλεόραση και τα συνδρομητικά κανάλια, αυτό είναι συνεχώς στον αέρα. Γι’ αυτό και μπορεί να παράγει έναν απεριόριστο αριθμό τίτλων.

Netflix Originals λέει σήμερα τις δικές του παραγωγές τηλεοπτικών σειρών και ταινιών και τις περισσότερες τις ξέρουμε καλά, αποτελώντας κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μόνο που το 2019 είναι μια ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά για το ηλεκτρονικό δίκτυο και πλάι στις σειρές-ορόσημα, υπάρχουν και μια σειρά ακόμα που θα άξιζε να χαζέψει κανείς. Έστω κι αυτό το πρώτο επεισόδιο…

«Μυστικοί Πράκτορες»

Το «Undercover», όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος, είναι μια αστυνομική έκπληξη ολλανδο-βελγικής παραγωγής, 10 χορταστικότατα 50λεπτα επεισόδια με δυο μυστικούς αστυνομικούς που προσποιούνται το ζευγάρι ώστε να τρυπώσουν στον κλειστό κύκλο ενός βαρόνου ναρκωτικών, ο οποίος περνά τα Σαββατοκύριακά του στο κάμπινγκ.

Η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και εξερευνά αυτή τη διάσταση των ειδυλλιακών τοπίων της Δυτικής Ευρώπης σε αντιδιαστολή με την ασχήμια της ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του έκστασι! Κι ενώ η ιστορία παραείναι γνώριμη είναι η αλήθεια, η πραγμάτευση και η εκτέλεσή της δεν είναι ωστόσο καθόλου συνηθισμένες.

 

Το ολλανδικό Λίμπουργκ (Λιμβουργία) είναι λοιπόν η έδρα ενός τεράστιου δικτύου παραγωγής και διανομής ναρκωτικών, «η Κολομβία του έκστασι», παράγοντας 500 εκατ. χάπια που φτάνουν σε όλο τον κόσμο. Ο Φρανκ Λάμερς είναι ο «νονός» της όλης επιχείρησης που θα αναλάβουν να κυνηγήσουν ο Τομ Γουάς, από πλευράς βελγικής αστυνομίας, και η Άνα Ντράβερ των ολλανδικών διωκτικών αρχών.

Η εξόχως ευρωπαϊκή σειρά, με το γνώριμο φλεγματικό χιούμορ και την εκκεντρικότητα των χαρακτήρων, αποθεώνει το σασπένς και κρατιέται μακριά από κλισέ και έτοιμες συνταγές. Η σειρά που θα λατρέψουν οι φαν του «Narcos», του «Breaking Bad» και του «Sopranos» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Σειρών των Καννών τον Απρίλιο του 2018 και έφυγε με το Βραβείο Κοινού. Κάτι που την έστεψε αυτομάτως στην πιο πολυσυζητημένη σειρά πριν ακόμα παιχτεί στο δίκτυο.

Οι «Μυστικοί Πράκτορες» έκαναν πρεμιέρα στο Netflix στις 3 Μαΐου 2019 και πήγαν τόσο καλά που το δίκτυο ξεκίνησε ήδη τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου…

«Κινούμενη Άμμος»

Πώς μπλέκεται σε ένα σχολικό μακελειό μια εντελώς φυσιολογική και συνηθισμένη μαθήτρια; Αυτό αναλαμβάνει να μας εξηγήσει η ολόφρεσκια σειρά του Netflix «Quicksand», μια σουηδική παραγωγή που μοιάζει να έχει βγει από πρωτοσέλιδα εφημερίδων, βασίζεται ωστόσο σε μυθιστόρημα.

Η σχολική τραγωδία συγκλονίζει το ακριβό προάστιο της Στοκχόλμης και η ισορροπημένη έφηβη (Χάνα Αρντέν) καταλήγει να δικάζεται για φόνο. Ήδη από την αρχή, μια ανατριχιαστική αρχή με το μακελειό στο σχολείο, νιώθεις ρίγη συγκίνησης να διατρέχουν τη σπονδυλική σου στήλη. Κι έτσι θα συνεχίσει, παρά το γεγονός ότι θα μετατραπεί προοδευτικά σε αστυνομικό και δικαστικό δράμα τελικά.

Εξαιρετικά καλογραμμένη και σκηνοθετημένη με νεύρο και ένταση, η ιστορία της απλώνεται σε μόλις 6 επεισόδια 45 λεπτών, κι έτσι θα τελειώσει πριν καν τη χορτάσεις. Ή βαρεθείς να τη βλέπεις. Το σουηδικό θριλεράκι με όλα τα συστατικά που κρατούν κολλημένο τον θεατή στον καναπέ του έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 5 Απριλίου 2019…

«Φιλικά Δεσμά»

Μια μαύρη κωμωδία με ανατρεπτική υπόθεση έχει κάνει καλό χαμό προσφάτως, όταν αυτή η νεοϋορκέζα φοιτήτρια που δουλεύει τα βράδια ως ντομινατρίξ προσλαμβάνει τον ομοφυλόφιλο κολλητό της ως βοηθό! Πολλές σειρές με πρωταγωνίστρια γυναίκα που απολαμβάνει να υποτάσσει σεξουαλικά τους άντρες δεν βλέπουμε ακριβώς και κάθε μέρα, κι αυτή είναι η πρώτη και αυθεντική δύναμη του «Bonding», το ολοκαίνουριο τηλεοπτικά.

Ο Μπρένταν Σκανέλ που καταβυθίζεται απρόθυμα στα κελιά των σαδομαζοχιστικών σόου και η αντίστιξή του με την «ντόμινα» σχολική του φίλη (Ζόι Λεβίν) δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις ανορθόδοξου γέλιου. Ο δημιουργός Ράιτορ Ντόιλ έχει βασίζει το σενάριο σε πραγματικές και εξόχως κωμικοτραγικές δικές του εμπειρίες, χαρίζοντας ένα κωμικό διαμαντάκι 7 επεισοδίων 14-17 λεπτών.

Τα «Φιλικά Δεσμά» έκαναν πρεμιέρα στις 24 Απριλίου 2019 ως σφηνάκια γέλιου και αντισυμβατικών σεξουαλικών καταστάσεων. Σεξ δεν θα δεις πολύ, θα δεις όμως… άλλα πράγματα!

«Κοινωνία από το Μηδέν»

Μια παρέα εφήβων έχουν απομείνει μυστηριωδώς οι μόνοι κάτοικοι μιας πλούσιας άλλοτε κοινότητας και πρέπει τώρα να φτιάξουν τη δική τους μικροκοινωνία για να επιβιώσουν. Η ιστορία απηχεί το υπέροχο βιβλίο «Ο άρχοντας των μυγών» (1954) του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ, μόνο που στο «The Society» είναι οι προνομιούχοι, καλομαθημένοι και ξαναμμένοι έφηβοι αυτοί που θα κληθούν να ξαναφτιάξουν μια κοινωνία από το μηδέν.

Η σειρά του γνωστού δημιουργού Κρίστοφερ Κάιζερ έχει όλα τα συστατικά των αντίστοιχων ιστοριών, όπως τα παιχνίδια εξουσίας, τις συγκρούσεις και το χάος που προκαλεί μια τέτοια δυστυχής περίσταση, μόνο που δεν μένει στην πεπατημένη.

Το καλό θα υποταχθεί στο κακό, καθώς άνθρωποι αρχίζουν να θυσιάζονται ως αποτέλεσμα των εφηβικών τους ανεπαρκειών. Ένα σοβαρό teen drama που κρατά ισορροπίες χωρίς να κρατά πολύ, καθώς μιλάμε για 10 ωριαία επεισόδια όλα κι όλα.

Η σειρά θέλει να μιλήσει ταυτοχρόνως και για άλλα πράγματα, χωρίς να θυσιάζει ωστόσο τη στιβαρότητα της ιστορίας. Έκανε πρεμιέρα στις 10 Μαΐου 2019…

 

«Έρωτας, Θάνατος & Ρομπότ»

 

Η θεότρελη και εξόχως ανατρεπτική σειρά των Τιμ Μίλερ (του «Deadpool») και Ντέιβιντ Φίντσερ δεν είναι ακριβώς η τυπική σειρά του Netflix. Και δεν είναι σίγουρα για τον καθένα. Εδώ μιλάμε για μια ανθολογία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες (δώστε βάση σε αυτό το «ενήλικες»), που φέρνει κοντά διαβολικές υπάρξεις, τρομακτικές καταστάσεις και μαύρη κωμωδία.

Αν δεν το καταλάβετε από την αρχή πόσο ιδιαίτερη είναι η σειρά, ίσως το κάνετε όταν δείτε τον νεαρό Χίτλερ να δέχεται στοματική απόλαυση από μια βιεννέζα ιερόδουλη! Αυτό βέβαια είναι το 15ο («Εναλλακτικές Ιστορίες») από τα 18 επεισόδια της σειράς (διάρκειας 6-17 λεπτά), κάτι που σημαίνει πως δεν προσέχατε καθόλου.

Το «Έρωτας, Θάνατος & Ρομπότ» πρόλαβε να κάνει πραγματικό πάταγο από τις 15 Μαρτίου που έκανε πρεμιέρα, δεν είναι ωστόσο για όλα τα γούστα. Από την οθόνη παρελαύνουν εικόνες, καταστάσεις και συνδυασμοί που δεν θα ήθελες να δεις με τα παιδιά σου μια Κυριακή πρωί, αναμφίβολα. Η σειρά εξερευνά ωστόσο μια εντελώς αχαρτογράφητη τηλεοπτική περιοχή, παίζοντας με τις φόρμες, τα είδη και τα υλικά της επιστημονικής φαντασίας, του τρόμου, ακόμα και της πορνογραφίας.

«Επιστολή αγάπης στους σπασίκλες» αποκάλεσε ο Μίλερ το τρελό αυτό γαϊτανάκι εφευρετικών ιδεών και ανορθόδοξων εικόνων, που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε δει. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να το έχουν πει; «Σεξ, Βία και Κινούμενα Σχέδια»!

 

«Ο Πλανήτης μας»

Οχτώ ωριαία επεισόδια έκαναν πρεμιέρα στις 5 Απριλίου 2019 με τίτλο «Our Planet» ως φυσική συνέχεια, ή καλύτερα ως αποστομωτική απάντηση του Netflix, στο «Planet Earth» του BBC! Η πολυβραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Ατένμπορο μετακόμισε πια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κλέβοντας την επί σειρά δεκαετιών δόξα του βρετανικού δικτύου.

Ο 92χρονος εμβληματικός αφηγητής θα ξανακουστεί λοιπόν να περιγράφει τις ομορφιές του πλανήτη μας, αλλά και να μας μαλώνει για την κλιματική αλλαγή που απειλεί ανοιχτά όλες τις μορφές ζωής.

Όλο το υλικό δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά και περιλαμβάνει από παγετώνες και ωκεανούς μέχρι ερήμους και δάση. Χρειάστηκαν περισσότερα από 4 χρόνια, αποστολές σε 50 χώρες, 600 άτομα συνεργείο και δεκάδες χιλιάδες ώρες υλικού για να ολοκληρωθεί ο «Πλανήτης μας», ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από το μαγευτικό «Planet Earth II» για να μας υπενθυμίσει για άλλη μια φορά τι ακριβώς διακυβεύεται με τη δράση του ανθρώπου.

Το Netflix συνεργάστηκε μάλιστα με τη Silverback Films, που έφτιαχνε τα αυθεντικά «Planet Earth» και «Blue Planet» του BBC με τη θρυλική φωνή του σερ Ντέιβιντ, αλλά και με το World Wildlife Fund για το φυσικό αυτό οδοιπορικό στις ομορφιές της Γης και των πλασμάτων της, που γυρίστηκε σε ανάλυση 4K.

Η πλέον πολυαναμενόμενη σειρά της χρονιάς είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ και κυκλοφόρησε επιτέλους από την ηλεκτρονική συχνότητα του Netflix…

 

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα