Οι καλύτερες ταινίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Βρισκόμαστε στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας όπου οι θρησκευτικές και οι ιστορικές ταινίες έχουν τη τιμητική τους. Προτείνουμε δέκα κλασικές ταινίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Μπεν Χουρ (Ben-Hur) (1959)

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία θρησκευτικής ταινίας

Πρόκειται για το εμπορικότερο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου το οποίο βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ. Βασίστηκε στο βιβλίο “Ben-Hur: A Tale of the Christ” που έγραψε ο Αμερικανός στρατηγός και ήρωας του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου Lew Wallace(1827 – 1905). Η ταινία αφορά την ''οδύσσεια'' του Εβραίου εμπόρου (Charlton Heston) που γίνεται σκλάβος, φυλακίζεται και αναγκάζεται να παλέψει για κερδίσει την ελευθερία του. 'Όταν πλέον γυρνάει κάποια στιγμή στην Ιερουσαλήμ θα γίνει μάρτυρας της σταύρωσης του Ιησού.

Ένας προφήτης.....Μα τι προφήτης ! (Life of Brian) 1979

Οι Monty Python στα καλύτερα τους με το γνωστό τραγούδι Always Look on the Bright Side of Life. Η σατιρική ταινία ακολουθεί τον Brian Cohen έναν νεαρό Εβραίο που γεννιέται την ίδια μέρα και στην ίδια γειτονιά με τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα φέρνει απίστευτη ομοιότητα με τον Ιησού με αποτέλεσμα να περνιέται για τον Μεσσία. Βλάσφημη από τους θεολόγους, απαγορευμένη σε κάποιες χώρες, η ταινία θεωρείται από τις πιο αμφιλεγόμενες όλων των εποχών . Κατακρίθηκε λόγω της υπερβολικής σάτιρας απέναντι στα Πάθη του Χριστού..

Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (The Greatest Story Ever Told) 1965

Στο ''The Greatest Story Ever Told'' παρουσιάζεται όλη η ιστορία της ζωής του Ιησού. Η ταινία εκτυλίσσεται χρονικά από τη γέννηση του Ιησού στο Βηθλεέμ, τη βάπτιση , το τελευταίο δείπνο , το θάνατό του, τη ταφή και την ανάσταση του. Το πολυπληθές καστ και οι έξι υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 1965 καθιστούν τη ταινία του Τζόρτζ Στίβενς μία από τις καλύτερες ταινίες που αναφορικά με τη ζωή του Χριστού

Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ) 2004

Η αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Mel Gibson. Καλύπτει τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο πρωταγωνιστής στο ρόλο του Ιησού Jim Caviezel μαστιγώθηκε 2 φορές καταλάθος, έπαθε υποθερμία και χτυπήθηκε από κεραυνό. Μάλιστα μόλις του είχαν ανακοινώσει ότι κέρδισε τον ρόλο, ο Μελ Γκίμπσον τον πήρε τηλέφωνο και του ανέφερε ότι ήθελε να τον ενημερώσει τι θα περάσει και ότι μπορεί και να μην δούλευε ποτέ ξανά ως ηθοποιός. Στην ταινία παίζει και η Μόνικα Μπελούτσι στον ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής. Το έργο απέφερε κέρδη 613 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες θρησκευτικές ταινίες όλων των εποχών.

Ο Μυστικός Δείπνος (The Last Supper) 1976

Πρόκειται για μια σαρκαστική αναπαράσταση της βιβλικής περιγραφής με αφρικανικά θρησκευτικά στοιχεία Η ταινία αποτελεί μία αλληγορική σάτιρα στις καταπιεστικές κοινωνίες και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το Χριστιανισμό.Στα τέλη του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ένας Κουβανός γαιοκτήμονας επισκέπτεται τη φυτεία ζαχαροκάλαμου που του ανήκει, στην Αβάνα. Εκείνη τη μέρα έχει μόλις αποδράσει ένας σκλάβος. Ο γαιοκτήμονας διατάζει τον επιστάτη της φυτείας να διαλέξει 12 σκλάβους στο τραπέζι του. Παρά τις αντιρρήσεις του επιστάτη, το δείπνο ετοιμάζεται και σαν 12ος συνδαιτυμόνας κάθεται μαζί ο σκλάβος που είχε αποδράσει το πρωί και αιχμαλωτίστηκε και πάλι αργότερα. Ο Μυστικός Δείπνος αποτελεί έργο του μεγάλου Κουβανού δημιουργού Τόμας Γκουτιέρες Αλέα.

Μαρία Μαγδαληνή (Mary Magdalene) 2018

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 22 Μαρτίου του 2018. Ο Χοακίν Φοίνιξ υποδύεται τον Χριστό σε μια βιογραφία για τη Μαρία Μαγδαληνή. Τον ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής υποδύεται η Ρούνεϊ Μάρα στον ομότιτλο ρόλο. Ο Γκαρθ Ντέιβις σκηνοθετεί το ανθρώπινο πορτρέτο μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία, Η υπόθεση του έργου αφορά την Μαρία μια νεαρή γυναίκα που αναζητά ένα νέο τρόπο τρόπο ζωής και αψηφά τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας . Στη συνέχεια γίνεται μέλος ενός κοινωνικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού τον Ναζωραίο

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth) 1977

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μίνι σειρά αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Η τηλεοπτική σειρά βρετανικής και ιταλικής παραγωγής διαρκεί συνολικά περίπου 371 λεπτά γεγονός . Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο πρωταγωνιστής που υποδύθηκε τον ρόλο του Χριστού , Ρόμπερτ Πάουελ δήλωσε αργότερα αναφορικά με τα γυρίσματα της σκηνής πάνω στο Σταυρό: «Όταν ήμουν στον σταυρό, έκανε τρομερό κρύο. Οπότε, από το να με κατεβάζουν και να με ξανανεβάζουν στον σταυρό, με άφησαν εκεί και μου έδωσαν μια κουβέρτα, παντόφλες και μου κρατούσαν ένα τσιγάρο. Βασικά, έκανε τόσο κρύο που θυμάμαι να μου κρατούν και κονιάκ»!...

Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο (Jesus Christ Superstar) 1973

Η ταινία του 1973 συνιστά τη μεταφορά της κλασικής θεατρικής όπερας και πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στον Ιούδα κια τον Χριστό λίγο πριν τη σταύρωση του. Το έργο συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες ενώ παράλληλα προκάλεσε ποικίλα σχόλια και σφοδρές αντιδράσεις καθώς προσέγγισε τις τελευταίες μέρες του Χριστού με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Οι φανατικοί χριστιανοί θεώρησαν προκλητική τη σύνδεση του Ιησού με τη μουσική ροκ ενώ οι Εβραίοι διέγνωσαν αντισητισμό.

Βαραββάς (Barabbas) 1961

Ο Anthony Quinn βρίσκεται στο ρόλο του Βαραββά, του ληστή που απελευθερώθηκε αντί του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο. Θα ζήσει μια δραματική οδύσσεια που θα τον φέρει από τη σκλαβιά στις αρένες ως μονομάχο για να έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο πολλές φορές πριν ανακαλύψει τη χριστιανική του πίστη. Ο Βαραββάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χολιγουντιανές παραγωγές των 50΄s . Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Richard Fleischer.

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (The Gospel According to St. Matthew) 1964

Ταινίες με τον Ιησού Χριστό: Από τον Καζαντζάκη μέχρι τον Παζολίνι

Το 1964 ο Πιερ Πάολο Παζολίνι βγάζει στις αίθουσες την ταινία «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα ερημικό χωριό της Ιταλίας. Ο σκηνοθέτης μένει πιστός στις λεπτομέρειες των λόγων και των έργων του Χριστού , τον οποίο υποδύθηκε ο ερασιτέχνης ηθοποιός, Enrique Irazoqui. Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα είναι μια οπτικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού, βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου από έναν άθεο.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα