Πόλεμος της Κριμαίας για ένα... τραγούδι

Νέος «Κριμαϊκός πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά την απαγόρευση της εισόδου στο Κίεβο, της Ρωσίδας τραγουδίστριας Yulia Samoilova, επί τρία χρόνια «για λόγους ασφαλείας».

Άλλη μια απόδειξη πως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision κάθε άλλο παρά καθαρός από πολιτικές προεκτάσεις είναι, αποτελεί και η απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία της τραγουδίστριας που θα εκπροσωπούσε τη Ρωσία.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις ουκρανικές αρχές, η απόφαση βασίσθηκε «σε στοιχεία για παραβίαση του ουκρανικού νόμου. Είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κριμαία, χωρίς να εισέλθει στην περιοχή από τα de-facto σύνορα της Ουκρανίας». Οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι «η Ρωσίδα τραγουδίστρια Σαμοΐλοβα, είχε δώσει συναυλία στην πόλη Κερτς της Κριμαίας το 2015, ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου από τη Ρωσία».

Το Κίεβο θεωρεί παράνομη κάθε είσοδο ξένου στην Κριμαία, χωρίς να έχει εισέλθει από ουκρανικό έδαφος με τα απαραίτητα έγγραφα.

Το καθεστώς της Κριμαίας αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση για την ουκρανική κυβέρνηση που δεν έχει αποδεχθεί την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα των κατοίκων της, το 2014.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού διεξάγεται σε δύο προκριματικές φάσεις στις 9 και 11 με τελικό στις 13 Μαΐου στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία προσπαθεί να παρουσιασθεί ως κράτος με ευρωπαϊκές αξίες, αλλά την ίδια ώρα απαγορεύει στην ΑΜΕΑ Ρωσίδα τραγουδίστρια να λάβει μέρος στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision», σχολιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Πρόκειται για μία ακόμη απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση της Ουκρανίας, η απαγόρευση εισόδου στη Γιούλια Σαμοΐλοβα», δήλωσε ο Νμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που υποστήριξε πως «αποτελεί πλήγμα στον διαγωνισμό».

«Αναμφίβολα οι ουκρανικές αρχές υποβαθμίζουν με τον τρόπο αυτό το διαγωνισμό αλλά και πλήττουν το θεσμό της Eurovision απαγορεύοντας σε μια χώρα τόσο σημαντική όσο η Ρωσία να συμμετάσχει», πρόσθεσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«H 27χρονη Γιούλια είναι ανεξάρτητη επιτυχημένη τραγουδίστρια καρφωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο από μικρή (όταν είχε κακοφορμίσει εμβόλιο) ήταν εκείνη που είχε ανοίξει με τραγούδι της τους Χειμερινούς Παρα-ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, το 2014», υποστηρίζει ο ρωσικός Τύπος.

Η Σαμοΐλοβα, σχολίασε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς το Κίεβο «μπορεί να βλέπει κάποιου είδους απειλή σε μια νεαρή γυναίκα όπως εγώ».

Οι οργανωτές της European Broadcasting Union (EBU), εξέφρασαν «τη βαθειά απογοήτευσή τους για την απαγόρευση της εισόδου της Ρωσίδας τραγουδίστριας στην Ουκρανία» επειδή «αντιτίθεται στο πνεύμα του διαγωνισμού και στο επίκεντρο των αξιών του».

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας ώστε να πετύχουμε, να συμμετάσχουν όλοι οι καλλιτέχνες στον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιείται στον Κίεβο τον Μάιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσω, πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο όλα θα αλλάξουν» δήλωσε χθες η ίδια η Σαμοΐλοβα μιλώντας στο κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Perviy Kanal.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μην μεταδοθεί o διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στη Ρωσία.

Η ρωσική λαϊκή εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» είχε τον τίτλο «Ευρωμίσος» στο πρωτοσέλιδό της, τονίζοντας ότι το Κίεβο «έφτυσε κατάμουτρα την ανυπεράσπιστη, 27χρονη γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο».

Η επιλογή της Ρωσίας να την αντιπροσωπεύσει η Σαμοΐλοβα, είχε κριθεί από τους διεθνείς σχολιαστές, ως «έξυπνη διπλωματική κίνηση στρατηγικής», επειδή ουδείς θα περίμενε να αποδοκιμασθεί μία ανάπηρη σε καθηλωμένη σε αμαξίδιο από το κοινό.

Η Γιούλια επρόκειτο να διαγωνισθεί τραγουδώντας στα Αγγλικά το τραγούδι "Flame is Burning" (η Φλόγα Καίει).

Η απονομή του βραβείου στην περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού Τζαμάλ, Ταρταρικής καταγωγής από την Κριμαία, είχε επίσης θεωρηθεί από ανεξάρτητους αναλυτές, ως «πολιτική απόφαση». Μιας και είχε δώσει στο δικαίωμα στο Κίεβο να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό, ενώ μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Κριμαία με τους Ρώσους αυτονομιστές αντάρτες, και υπάρχει το επιπρόσθετο πρόβλημα με τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα