Τι είδους φίλτρα υπάρχουν στο αυτοκίνητό μου;

Τι είδους φίλτρα υπάρχουν στο αυτοκίνητό μου;

Η παρακολούθηση των φίλτρων στο αυτοκίνητό σας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν συντηρείτε το αυτοκίνητό σας.

Υπάρχουν τρεις τύποι φίλτρων, με βάση την ικανότητά τους να παγιδεύουν τη σκόνη και τους λεπτούς ρύπους:

  • Ο πρώτος τύπος είναι τα φίλτρα, τα οποία παγιδεύουν σχεδόν όλη την αιθάλη και τη σκόνη.
  • Η δεύτερη κατηγορία μπορεί να παγιδεύσει βρωμιά μεγαλύτερη από 1 μm.
  • Η τρίτη κατηγορία μπορεί να παγιδεύσει ρύπους άνω των 10 μm.

Μια εικόνα των διαφόρων φίλτρων αυτοκινήτου από την ιστοσελίδα www.euantallaktika.gr

Πόσοι τύποι φίλτρων υπάρχουν στο αυτοκίνητό μου;

Φίλτρα καυσίμου
Τα εξαρτήματα του φίλτρου καυσίμου έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον κινητήρα ενός οχήματος από επιβλαβή σωματίδια, τα οποία συχνά υπάρχουν σε ντίζελ ή βενζίνη χαμηλής ποιότητας, και να βοηθούν την αντλία κατά την άντληση βενζίνης. Ένα ειδικό στρώμα σε αυτά τα φίλτρα είναι κατασκευασμένο από ειδικό χαρτί εμποτισμένο με ακρυλική ρητίνη.

Το φίλτρο καυσίμου μπορεί να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο, ανάλογα με το αν βρίσκεται μέσα ή έξω από το ρεζερβουάρ.

Η βέλτιστη διάρκεια ζωής για τα εσωτερικά φίλτρα είναι περίπου 100.000 χιλιόμετρα, ενώ η βέλτιστη διάρκεια ζωής για τα εξωτερικά φίλτρα είναι 50.000 χιλιόμετρα.

Φίλτρα αέρα
Τα φίλτρα αέρα προστατεύουν τον κινητήρα από τη σκόνη, η οποία περιπλέκει το μίγμα ροής αέρα, μειώνει τις δυναμικές ιδιότητες του κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Η μη έγκαιρη αλλαγή του φίλτρου αέρα οδηγεί σε αυξημένη καταπόνηση του στοιχείου του φίλτρου. 

Κατά την τοποθέτηση ενός νέου φίλτρου αέρα, πρέπει να δοθεί προσοχή σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: πόσο σφιχτά το στοιχείο έρχεται σε επαφή με το περίβλημα, διαφορετικά το επίπεδο φιλτραρίσματος θα είναι μόνο 60-70% και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να καταστραφεί ο κινητήρας.

Συνιστάται η αντικατάσταση των φίλτρων αέρα δύο φορές το χρόνο.

Φίλτρα καμπίνας
Τα φίλτρα καμπίνας χρησιμοποιούνται για την προστασία του χώρου επιβατών από δυσάρεστες οσμές και σωματίδια σκόνης. Έχει επίσης θετική επίδραση στο σύστημα κλιματισμού. Υπάρχουν δύο τύποι φίλτρων: εκείνα που βασίζονται σε φιλτρόχαρτο και εκείνα που βασίζονται σε ενεργό άνθρακα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, διακρίνονται σε φίλτρα με λεπτά σωματίδια άνθρακα και σε φίλτρα με χοντρά σωματίδια άνθρακα.

Η απόδοση αυτών των φίλτρων είναι υψηλότερη, αλλά κοστίζουν επίσης περισσότερο από τις συσκευές που βασίζονται στο χαρτί. Το μειονέκτημα των φίλτρων άνθρακα είναι ότι η λειτουργία τους επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία.

Συνιστάται να αλλάζετε το φίλτρο αέρα καμπίνας δύο φορές το χρόνο.

Φίλτρα λαδιού
Τα φίλτρα λαδιού χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του λαδιού στον κινητήρα από ανεπιθύμητα σωματίδια σκόνης. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε φίλτρα λαδιού υψηλής ποιότητας, καθώς τα κακής ποιότητας θα επηρεάσουν γρήγορα την απόδοση του κινητήρα.

Οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή των φίλτρων λαδιού κάθε 10.000 χιλιόμετρα μαζί με το λάδι του κινητήρα.

Συνοψίζοντας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα φίλτρα είναι το διάστημα αντικατάστασης που συνιστά ο κατασκευαστής. Το δεύτερο είναι να είστε σίγουροι για την ποιότητα των φίλτρων, τη σωστή επιλογή και εγκατάστασή τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα