Πώς θα διακοσμήσετε το σπίτι σας με φυτά εσωτερικού χώρου: Ένας οδηγός για αρχάριους

Πώς θα διακοσμήσετε το σπίτι σας με φυτά εσωτερικού χώρου: Ένας οδηγός για αρχάριους

Πώς θα διακοσμήσετε το σπίτι σας με φυτά εσωτερικού χώρου; Σε ποια δωμάτια θα ευδοκιμήσουν; Πώς θα τα συνδυάσετε μεταξύ τους; Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα που σίγουρα θέτετε στον εαυτό σας αν δεν έχετε εμπειρία στην κηπουρική

Όποιο περιοδικό αρχιτεκτονικής και διακόσμησης και αν ανοίξετε θα διαπιστώσετε πως σε όλες τις φωτογραφίσεις εσωτερικών χώρων, υπάρχουν ένα ή περισσότερα φυτά που συμπληρώνουν το ντεκόρ. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι στη μόδα και δικαίως, είναι προσιτά, όμορφα και δίνουν μια φυσική πινελιά σε κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το στιλ του.

Κάτι πολύ σημαντικό, έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά ότι τα φυτά κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Φυσιολογικής Ανθρωπολογίας τον Μάρτιο του 2015, έδειξε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν το ψυχολογικό και φυσικό στρες και προάγουν μια φυσική αίσθηση ηρεμίας και χαλαρότητας (1). Επιπροσθέτως, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι, απορροφούν την υγρασία και κάποια παράγουν πολύ οξυγόνο όλη μέρα.

Πριν αρχίσετε να διαμορφώνετε το σχέδιό σας για να διακοσμήσετε τον χώρο σας με φυτά, δείτε παρακάτω μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ξεκινήστε απλά και μάθετε στην πορεία
Αν είστε παρορμητικός τύπος, μπορεί να αγοράσετε φυτά που είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά δεν ταιριάζουν στο σπίτι σας ή είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε ότι αφορά την περιποίηση. Αν δεν έχετε ασχοληθεί προηγουμένως με την κηπουρική, δεν είναι κακή ιδέα να αρχίσετε με κάποια εύκολα στη συντήρηση φυτά που είναι σε προσφορά στο φυλλάδιο Lidl (2), για παράδειγμα μια καλαθέα ύψους 22-45 εκ. στα 4,99€ ή ένα δίχρωμο επίφυλλο ύψους 28-38 εκ. στα 5, 99€. Έτσι, θα μάθετε τις βασικές διαδικασίες ποτίσματος, λίπανσης, κτλ., θα αγοράσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και – το κυριότερο – θα έχετε μια καλύτερη εικόνα για τα φυτά που θα αναδείξουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τον χώρο σας.

Φυτά υψηλής υγρασίας για το μπάνιο σας
Ίσως το μπάνιο να μην είναι το πρώτο δωμάτιο που σας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά οι φτέρες, οι ορχιδέες και τα σπαθίφυλλα θα απολαύσουν την υγρασία στον αέρα.

Τα μεγάλα φυτά είναι εντυπωσιακά
Μόλις νιώσετε σίγουρος για τις ικανότητες σας στην κηπουρική, μπορείτε να διακοσμήσετε το λίβινγκ ρουμ ή το χολ σας με ένα μεγάλο φυτό, μια φτέρη της Βοστόνης ή έναν φίκο για παράδειγμα, που θα αλλάξει εντελώς την εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου σας και να μετατρέψει μια βαρετή γωνιά σε στιλιστική δήλωση.

Αερόφυτα για ελάχιστη περιποίηση
Αν το πρόγραμμα σας είναι φορτωμένο και θέλετε να μειώσετε στο ελάχιστο την ενασχόληση με τα φυτά, σκεφτείτε τα αερόφυτα. Δε χρειάζονται παρά έναν εβδομαδιαίο ψεκασμό με νερό, αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και θα παραμείνουν ζωντανά στα περισσότερα σπίτια για μήνες χωρίς πότισμα. Κυκλοφορούν επίσης σε ποικιλία χρωμάτων που ταιριάζουν σε κάθε γούστο και στυλ. 

Προσθέστε χρώμα σε ένα μουντό δωμάτιο
Όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου συνήθως έχουμε κατά νου κάποια είδη με πλούσιο πράσινο φύλλωμα. Όμως υπάρχουν πολλά φυτά με πολύχρωμα φύλλα ή λουλούδια που ευδοκιμούν σε οικιακές συνθήκες. Η αφρικανική βιολέτα, η βρομέλια, η καλαγχόη, έχουν πλούσια χρώματα που θα φωτίσουν κάθε χώρο.

Να θυμάστε ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα σας. Θα σας το ανταποδώσουν ομορφαίνοντας τον χώρο σας, δίνοντάς σας ικανοποίηση καθώς τα βλέπετε να μεγαλώνουν και να ανθίζουν και συμβάλλοντας στην καλή ψυχική σας υγεία.

Βιβλιογραφία

  • «Η αλληλεπίδραση με φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να μειώσει το ψυχολογικό και φυσιολογικό στρες εξαλείφοντας τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος», Min-sun Lee, Juyoung Lee, Bum-Jin Park και Yoshifumi Miyazaki, Επιθεώρηση Φυσιολογικής Ανθρωπολογίας V34.1
  • Φυλλάδιο Lidl, Νοέμβριος 2021

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα