Αυξάνει η κατάθλιψη τον χρόνο χρήσης των social media ή το αντίστροφο;

Αυξάνει η κατάθλιψη τον χρόνο χρήσης των social media ή το αντίστροφο;

Όλο και περισσότεροι πλέον παραδέχονται ότι παλεύουν με την κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος, ενώ πριν λίγες μέρες το ίδιο ανακοίνωσε και η Bella Hadid.

Σύμφωνα με έρευνες δεν ακούμε περισσότερο για τις ψυχικές παθήσεις επειδή ο κόσμος ξεκίνησε να μιλάει για αυτές, αλλά και επειδή οι ασθένειες αυτές παρατηρούνται πλέον πιο συχνά, κυρίως στους έφηβους και στους νεαρούς ενήλικες.

Είναι τυχαίο που κατά την ίδια περίοδο που αυξήθηκαν τα ποσοστά ανθρώπων με κατάθλιψη αυξήθηκε και ο χρόνος που περνάμε στα social media; Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα διαδικτυακά μίντια είναι υπαίτια για τις ψυχικές ασθένειες, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν ότι το ένα επηρεάζει το άλλο.

Η σύγκριση των ζωών μας με την τέλεια ζωή που παρουσιάζουν οι άλλοι στο διαδίκτυο μας βάζει αυτόματα σε μια κατάσταση να νιώθουμε μειονεκτικά και κατά συνέπεια, λίγοι.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η διαδικτυακή επικοινωνία σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την επικοινωνία από κοντά. Θεωρούν ότι μόνο στη δεύτερη περίπτωση μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν πραγματικά.

Σύμφωνα με έρευνα οι έφηβοι που περνούν περισσότερες ώρες διαδικτυακά καταλήγουν να νιώθουν περισσότερο απομονωμένοι, ενώ ταυτόχρονα όσο περισσότερο μόνοι νιώθουν τόσο περισσότερο συνδέονται στα social.

Ένα άλλο πρόβλημα που θίγεται είναι το κατά πόσο η επιλογή των παιδιών να διασκεδάσουν στα διάφορα social τους στερεί την επιλογή να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι και να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες που τελικά μπορεί να φανούν και δεινοί σε αυτές.

Η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί. Το να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τη δια ζώσης επικοινωνία με την εικονική θα μας φέρει και μια γενικότερη ψυχική ισορροπία. Σε όλους όσους νιώθουν μόνοι και βρίσκουν παρηγοριά στα social media έχω να τους πω ότι ο χρόνος δεν γυρνά, ας ζήσουν τις ζωές στους στο έπακρο, ας φτιάξουν ιστορίες για να μοιράζονται μεγαλώνοντας. Σας το εγγυάμαι, δεν θα το μετανιώσετε.

www.e-daily. ένα χέρι νίβει το άλλο;
 ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα