Και αν στις διακοπές δεν είναι τα πράγματα όπως φανταζόμαστε;

Για τους περισσότερους, οι διακοπές είναι μια μικρή λύτρωση από τα προβλήματα της καθημερινότητας και την κουραστική ρουτίνα. Δεν έχει σημασία αν διαρκούν πολλές ημέρες ή πρόκειται απλά για ένα σαββατοκύριακο. Η επίδρασή τους στην ψυχολογία μας είναι θετική και αναζωογονητική. Κάποιες φορές βέβαια, οι διακοπές μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν και να μην περάσουμε καθόλου καλά. Τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βγάλουμε από την καλοκαιρινή μας βαλίτσα, είναι οι υψηλές προσδοκίες. Πολλοί κάνουν το λάθος να περιμένουν πολλά πράγματα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Να βρουν τον μεγάλο έρωτα, την τέλεια παρέα, τις ιδανικές συνθήκες διαμονής κοκ. Πριν φύγουμε όμως για παραθερισμό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως μονάχα στις κινηματογραφικές ταινίες η ζωή είναι τέλεια. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν είναι θέμα τόπου. Θα υπάρχουν είτε είμαστε στην πρωτεύουσα είτε είμαστε σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Η ζωή δεν διακόπτεται, θα πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι μιλάμε για μερικές μέρες χαλάρωσης η ζωή μας δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες. Ναι, μπορεί να βρείτε μια πολύ καλή παρέα στον τόπο των διακοπών σας αλλά δεν είναι αναγκαστικό ότι μέσα σε τέσσερις μέρες διαμονής θα βρείτε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής σας.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας οι διακοπές είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν πηγή έντασης  για τα ζευγάρια ειδικά όταν περιμένουμε να είναι όλα τέλεια και δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την γκρίνια και την κακή διάθεση της μεγαλούπολης. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είναι να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάσουμε στα θετικά. Μιλάμε δηλαδή για μια πρακτική που χρησιμοποιείται και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Ακόμα και αν το δωμάτιο το οποίο επιλέξατε να μείνετε έχει προβλήματα και δεν ανταποκρίνεται στο ποσό που έχετε πληρώσει δε θα πρέπει να αφήσετε την κακή διάθεση να σας καταβάλει. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να αλλάξετε κατάλυμα, προσπαθήστε να δώσετε σημασία στην ομορφιά του τόπου που διαμένετε και στο τι μπορείτε να κάνετε εκτός δωματίου.

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι καβγάδες και οι τσακωμοί όχι μόνο ανάμεσα σε ζευγάρια αλλά ακόμα και σε φίλους. Τι συμβαίνει ξαφνικά και δεν τα βρίσκουμε ενώ στην πόλη τα πηγαίνουμε μια χαρά; Ίσως να έχει να κάνει με το σεβασμό και τη σωστή οριοθέτηση. Θυμηθείτε πως θα πρέπει  να σεβόμαστε το ζωτικό χώρο του άλλου και τις επιθυμίες του που δεν μπορεί να ταυτίζονται πάντα με τις δικές μας. Πριν ακόμα φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να έχουμε καταλάβει πως δεν οφείλουμε να καταπιεζόμαστε, δεν πρέπει να καταπιέζουμε τον άλλο και πως οι διακοπές δεν καταργούν την ανεξαρτησία μας. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πράγματα που μας ικανοποιούν και όχι πάντα με τη συμμετοχή όλης της παρέας που μπορεί να έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ