Πήλιο: Το μονοπάτι των Κενταύρων που δεν πρέπει να χάσεις. Βίντεο

Πήλιο: Το μονοπάτι των Κενταύρων που δεν πρέπει να χάσεις. Βίντεο

Λέγοντας Πήλιο στο νου έρχεται το απέραντο πράσινο και τα γάργαρα καθάρια νερά του. Η ζωοποιός αυτή δύναμη, το νερό, είναι αυτό που σ' αφήνει εκστατικό. Γαληνεύει το μάτι και ημερεύει ο νους του ανθρώπου, σ' όποιο σημείο του Πηλίου και αν βρεθείς. Σαν φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η ύπαρξη αμέτρητων κρηνών στο βουνό αυτό.
Σ' όλη την Πορταριά θα βρει ο επισκέπτης βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια.

Ανηφορίζοντας λοιπόν στην Πορταριά η πρώτη βρύση που συναντάμε είναι αυτή μπροστά στο εκκλησάκι της Παναγίτσας Παπαρρήγα. Λίγο πιο κάτω, μέσα στο χώρο του Ξενία, κάτω απ' το πλατάνι, δίπλα στον Άγιο Ταξιάρχη, δεσπόζει άλλη λιθόκτιστη βρυσούλα. Στην άκρη του Εθνικού δρόμου, μπροστά στους Αγίους Αναργύρους, τα μπετόνια στοιβαγμένα περιμένουν να γεμίσουν με γάργαρο νερό από τους Βολιώτες που ανεβαίνουν.
Στη διασταύρωση του Εθνικού δρόμου με το καλντερίμι που οδηγεί στο τριώροφο λιθόκτιστο κτίριο που ήταν παράρτημα του Θεοξένεια, άλλη λιθόκτιστη κι αυτή, τρέχει το νερό της νύχτα - μέρα.
Στο Δημαρχείο Πορταριάς η πέτρινη βρύση μέσα στον περιβάλλοντα χώρο άλλη λιθόκτιστη με πέτρες Πρόπαν, πανέμορφη και αυτή. Στο πάρκινγκ, λίγο πιο πάνω, κτιστή με πέτρα Προπάν, άλλη κρήνη. Εδώ μπορείς να σταματήσεις χωρίς τον φόβο των τροχοφόρων και να ευχαριστηθεί το μάτι σου αλλά και να δροσιστεί. Η βρύση λίγο πιο πάνω απ' τον Αγιο Νικόλαο, ασβεστωμένη, με κέντημα τα κόκκινα τουβλάκια πάνω στον εθνικό δρόμο και αυτή.
Ανηφορίζοντας για τον Κάραβο, πριν απ' τον ξενώνα του Δεβριάδη, ο δήμαρχος Βασίλης Κοντορίζος έφτιαξε δύο μαζί, κάτω ακριβώς απ' την όμορφη παιδική χαρά. Στο τέλους του καλντεριμιού που περνά μπροστά απ' το πατρικό του σπίτι άλλη βρυσούλα.
Πηγαίνοντας για Ερυθρό Σταυρό, και προσπερνώντας το ξενοδοχείο "Πορταριά", κάτω απ' το μεγάλο πλατάνι κτιστή καμαρώνει άλλη.
Από την άλλη πλευρά, απ' τον Επαρχιακό δρόμο Πορταριάς - Μακρινίτσας, είναι η βρύση της Αδάμαινας. Από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό.


Το μονοπάτι των Κενταύρων
Μέσα στη μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου του Πηλίου, γνωρίζει άνθιση ο περιπατητικός τουρισμός.
Ο επισκέπτης μαγεύεται περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της Πορταριάς, έρχεται σε επαφή με την πολυμορφία της φύσης και γνωρίζει βαθύτερα και ουσιαστικότερα τον εαυτό του.

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια λιθόστρωτα και αγροτικά εντός και εκτός των ορίων του χωριού, διαδρομές μέσα από τις οποίες ο περιηγητής συναντά παραδοσιακά κτίρια και μοναστήρια, πέτρινες βρυσούλες και παλιά ξωκλήσια βυζαντινής και νεότερης ιστορικής σημασίας.

Το σημαντικότερο είναι το επονομαζόμενο "μονοπάτι των Κενταύρων", που ακολουθεί μια διαδρομή πλάι στο ρέμα της πηγής "Μάνα".

Το μονοπάτι "Ιάσων", πρόσφατα ανακαινισμένο και σηματοδοτημένο από το Δήμο Πορταριάς ξεκινάει από την ανακαινισμένη αγροτική κατοικία Λάζου στην Αλλη Μεριά και καταλήγει στην Αλυκόπετρα λίγο πριν τα Χάνια.

Χαρακτηριστικά Διαδρομής

Κατηγορία: Απλή πεζοπορία
Τύπος διαδρομής: Κυκλική - Ομορφιά διαδρομής: **** - Μήκος: 2,7 χλμ.

Χρόνος χωρίς στάσεις: 1ώρ.00' - Συνολική κατεύθυνση πορείας: -
Υψομ. διαφορά ανάβασης: 110μ. - Υψομ. διαφορά κατάβασης: 110μ.
Κλίση εδάφους: μέχρι +4o
Χαμηλότερο σημείο: 600μ. - Ψηλότερο σημείο: 690μ.

Βλάστηση: μέχρι 5* - Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Ναι
Κατάσταση εδάφους: Μονοπάτι 1,9χλμ., Χωματόδρομος 160μ., 'Ασφαλτος 660μ.
Δυσκολία διαδρομής: * - Σήμανση: * (πινακίδες "Μονοπάτι των Κενταύρων")

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Ερχόμενοι από Βόλο φτάνετε στην είσοδο του χωριού Πορταριά όπου η διασταύρωση ασφάλτων για το ξενοδοχείο Ξενία, απέναντι από το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας (μπετονένιος τρούλος). Στο σημείο αυτό όπου η έναρξη της διαδρομής σας υπάρχει διασταύρωση με καλντερίμι και ξύλινη πινακίδα "Μονοπάτι Κενταύρων"

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα