Όνειρα και ψυχανάλυση: Τι σημαίνουν, πώς ερμηνεύονται;

Τα όνειρα είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ψυχή, όταν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου.

Για τον Φρόυντ, το όνειρο είναι μια ψυχική διαδικασία πού έχει νόημα, δηλαδή έχει ιδιαίτερη θέση, στον ψυχισμό. Από τη στιγμή που έχει νόημα, μπορεί και να ερμηνευτεί.

Το όνειρο φαίνεται ακατανόητο, για αυτό χρειάζεται μια μέθοδο που θα επιτρέπει την εξήγησή του.

Οι διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την ακατανόητη όψη του ονείρου είναι ψυχικές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει διαφορά, ανάμεσα σε αυτό που βλέπουμε και το πραγματικό νόημα.

Ο Φρόυντ στράφηκε στην ερμηνεία των ονείρων στηριζόμενος στον ελεύθερο συνειρμό. Ασθενείς του, μιλώντας για τα συμπτώματά τους, περιέγραφαν και τα όνειρά τους, κάτι που τον ώθησε να αναλύσει τα όνειρα αυτά όπως ακριβώς ανέλυε και τα συμπτώματά τους, ώστε να βρει πρόσβαση στο ασυνείδητο. Το ίδιο έκανε και με τα δικά του όνειρα επί σειρά ετών. Ενδιαφέρθηκε επίσης και για τα όνειρα των μικρών παιδιών. Σε αυτά παρατήρησε ότι ονειρεύονται την εκπλήρωση των επιθυμιών της προηγούμενης μέρας, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν.

Από τα παιδικά όνειρα διαπίστωσε ότι το όνειρο α) αποτελείται από υπολείμματα της ημέρας που βίωσε το άτομο και β) ότι αποτελεί έκφραση επιθυμιών.

Διαβαστε εδω πως να ερμηνευετε τα ονειρα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα