Πώς θα ευχαριστηθείς την ποδηλασία: 7 απλά βήματα για να το καταφέρεις

Συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε το ποδήλατο.

 

1. Διάλεξε το ποδήλατο που σου ταιριάζει

 

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη και ο βασικός παράγοντας που το ποδήλατο μετά από λίγο καιρό μένει παρατημένο στην αποθήκη είναι η αγορά ενός ποδηλάτου που δεν ταιριάζει καθόλου στις ανάγκες που έχουμε. Τα περισσότερα καταστήματα θα κάνουν τις απαραίτητες ερωτήσεις για να σχηματίσουν το προφίλ σας και να σας προτείνουν αυτά που θεωρητικά σας ταιριάζουν αλλά πρέπει και εσείς να γνωρίζετε εξ αρχής τη χρήση που πρόκειται να κάνετε. Αν πρόκειται να ποδηλατείτε σε άσφαλτο ένα mountain bike είναι το πλέον ακατάλληλο καθώς οι μικρότεροι τροχοί, το αυξημένο βάρος, τα χοντρά λάστιχα και οι διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης θα σας κουράσουν πολύ γρηγορότερα απ΄ότι ένα ποδήλατο city ή fitness που είναι σχεδιασμένα για ποδηλασία στην άσφαλτο. Φυσικά στη συγκεκριμένη ερώτηση, οι περισσότεροι απαντούν «στη πόλη και θα βγαίνω και λίγο στο χώμα», οπότε τα περισσότερα ποδήλατα που βλέπουμε είναι τύπου trekking! Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό αλλά τα συγκεκριμένα τύπου ποδήλατα θα σας κουράσουν σε μεγάλες ασφάλτινες διαδρομές και θα σας καταπονήσουν ακόμα περισσότερο αν αποφασίσετε να βγείτε εκτός δρόμου. Οπότε σκεφτείτε πριν αγοράσετε ποδήλατο πού θα το χρησιμοποιείτε περισσότερο και αγοράστε αυτό που σας ταιριάζει. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι 70% του χρόνου σας υπολογίζετε ότι θα είναι σε άσφαλτο και το 30% στο χώμα, δεν είναι καλύτερα να ευχαριστηθείτε στο μέγιστο αυτό το 70%; Πάντως ό,τι ποδήλατο και να διαλέξετε φροντίστε να πάρετε κάποιο που να σας αρέσει γιατί διαφορετικά δεν θα το καβαλήσετε για πολύ καιρό.

 

2. Πάρε το χρόνο σου

 

Όταν έχεις να κάνεις ποδήλατο από παιδί και θέλεις να ανέβεις και πάλι στη σέλα ως ενήλικας, φαντάζεσαι μεγάλες διαδρομές και πολλά χιλιόμετρα με το καινούργιο σου χόμπι. Όπως όμως κάθε αθλητική δραστηριότητα, έτσι και το ποδήλατο απαιτεί μία φυσική κατάσταση που πιθανώς να μη διαθέτεις. Φρόντισε λοιπόν να ξεκινήσεις κάνοντας μικρές στην αρχή διαδρομές και αυξάνοντας την απόσταση σταδιακά. Σιγά-σιγά θα φτιάξεις την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, θα εξοικειωθείς με τη συνύπαρξή σου με τα αυτοκίνητα και θα έχεις την αυτοπεποίθηση να κάνεις μεγαλύτερες αποστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα σεζόν, νέοι προπονητικοί στόχοι

 

3. Πρόσεχε

 

Ιδιαίτερα αν ποδηλατείς στο δρόμο γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας! Το κράνος είναι απαραίτητο καθώς και τα φώτα το βράδυ. Απόφυγε να ακούς μουσική ώστε να έχεις πλήρη αίσθηση του τι γίνεται γύρω σου. Επίσης φρόντισε να κάνεις γνωστές τις προθέσεις σου στους υπόλοιπους χρησιμοποιώντας τα χέρια σου ως «φλας» για να δείξεις προς τα πού θα στρίψεις. Γενικότερα, όσο πιο εύκολο γίνεται ένας ποδηλάτης αντιληπτός από αυτοκίνητα τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος.

 

4. Μάθε να αλλάζεις λάστιχο

 

Έχε πάντα μαζί σου μία έξτρα σαμπρέλα ή ένα σετ μπαλωμάτων και μία τρόμπα. Από τη στιγμή που κάνεις ποδήλατο είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να επισκευάσεις λάστιχο. Και επειδή όταν αυτό συμβεί εσύ μάλλον θα βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου ή από κάποιο ποδηλατάδικο, καλό είναι να αποκτήσεις μερικές βασικές γνώσεις. Δεν θα ήθελες να σου γκρινιάζει κάποιος επί μία ώρα επειδή τον ξεσήκωσες να έρθει να σε μαζέψει από τη μέση του πουθενά!

 

5. Η σέλα, αχ αυτή η σέλα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα