Παναγιά Θαλασσινή: Ένα ασυνήθιστο πανηγύρι στην Σύρο. Φωτογραφίες

Ήταν ένα πολύ - πολύ διαφορετικό έθιμο της εκκλησιαστικής ζωής των νησιών που φυσικά έχουν αποδώσει στην Παναγιά και το "όνομα" θαλασσινή.

Η Παναγία Θαλασσινή,  μαζί με τον Άγιο Νικόλαο προστατεύει τους πολυάριθμους νησιώτες που δουλεύουν στην θάλασσα, ταξιδεύοντας, ψαρεύοντας...
Και η Σύρος είναι ένα νησί με πολλούς ναυτικούς και η ανάγκη των ανθρώπων που μένουν πίσω, στο νησί, περιμένοντας την επιστροφή των δικών τους, στρέφει τις προσευχές τους και τις ελπίδες τους στην Παναγιά προστάτιδα των ναυτικών.
Γνωστή είναι η ιστορία της Παναγιάς της Θαλασσινής της Άνδρου:
Ο θρύλος θέλει ένα φουρτουνιασμένο βράδυ την εικόνα της Παναγίας να έρχεται από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φώς. Οι άνθρωποι του νησιού ακολούθησαν το φώς που τους οδήγησε σε μια μικρή σπηλιά. Έκπληκτοι, μέσα στην σπηλιά, πάνω σε φύκια, είδαν την εικόνα της Παναγίας. Την προσκύνησαν και την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα γύρισε στην σπηλιά της! Έτσι, οι νησιώτες αποφάσισαν να χτίσουν Ναό πάνω από την σπηλιά. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού έγιναν με γοργούς ρυθμούς και η Εκκλησιά ήταν σχεδόν έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Έλειπε όμως η σκεπή, γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Η ίδια η Παναγία φρόντισε γι' αυτό.

Ένα καράβι φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά στο πέλαγος έξω από την Άνδρο. Ο καπετάνιος μαζί με τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε την ξυλεία στη θάλασσα. Έτσι το πλοίο σώθηκε. Η ξυλεία σιγά σιγά βγήκε στην ακτή κοντά στην σπηλιά, για να σκεπάσουν οι μάστορες την ξεσκέπαστη Εκκλησία. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και μάλιστα στην ώρα της, πραγματικά θεόσταλτη, η Εκκλησία της Παναγίας ονομάστηκε "Θεοσκέπαστη".

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μέγα Γιαλού και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης διοργάνωσαν εχθές την  Δευτέρα 22 Αυγούστου, το Πανηγύρι της Παναγίας Θαλασσινής στο Μέγα Γιαλό. Το εκκλησάκι απλό, πάνω στον βράχο, στην άκρη της θάλασσας...

Πολύς ο κόσμος στην παραλία του Μέγα Γιαλού από νωρίς το απόγευμα περίμενε την στιγμή που η εικόνα της Παναγιάς θα έκανε την ασυνήθιστη περιφορά της μέσα σε μία βάρκα και παραδίπλα της να συμπλέουν πολλές άλλες βάρκες στολισμένες και με βεγγαλικά και φωτοβολίδες να φωτίζουν τον ουρανό.
Δείτε φωτογραφίες και ΕΔΩ και βίντεο από το όμορφο και ασυνήθιστο αυτό έθιμο που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, τουρίστες αλλά και πιστούς.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα