Οι 12 Ένορκοι: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή,  αντικατοπτρίζοντας τις - δυστυχώς διαχρονικές - προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας. «12 θυμωμένοι άντρες» κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση.

Η παράσταση που απέσπασε δύο βραβεία All4fun (καλύτερης παράστασης και πρώτου ανδρικού) καθώς και το 34 ο κορφιάτικο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, έπειτα από δύο χρόνια sold-out παραστάσεων και μία επιτυχημένη περιοδεία, ξεκινάει την τρίτη της σεζόν με μία μοναδική παράσταση στον μαγευτικό χώρο του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας. Για πρώτη φορά, η ατμοσφαιρική παράσταση ξετυλίγεται στον προαύλιο χώρο ενός από τα πιο όμορφα και επιβλητικά κτίρια στην Αθήνα συνοδευόμενη από ζωντανή ορχήστρα.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου , το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο θέτοντας τους θεατές στη θέση των ενόρκων.

Δύο χρόνια ουρές στην οδό Αλκμήνης.
Δύο χρόνια αμέτρητα κείμενα για το έργο του Reginald Rose, για τους ηθοποιούς, για τη σκηνοθέτιδα, για την απρόσμενη εξέλιξη να κρατιέται στα ύψη μια παραγωγή σε καιρούς δύσκολους και δυσκίνητους.
Δύο χρόνια και μπήκε στο χορό και η επαρχία. Με περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κοινό διευρύνθηκε και πίσω από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας ενόρκων προστέθηκαν και άλλοι και άλλοι.

Λογικό κι επόμενο, αυτή η αίθουσα με του 12 ένορκους να ανακαινιστεί και να αναδιαμορφωθεί για να ξεκινήσει μια τρίτη παραγωγική χρονιά.
Για τρίτη χρονιά λοιπόν. Και δεν είναι τίποτα τυχαίο. Ο σωστός χρόνος +το σωστό μέρος + οι σωστοί άνθρωποι = επιτυχία.

Αυτά τα δύο χρόνια πέρασαν από το θέατρο Αλκμήνη αμέτρητοι θεατές, που άπαντες μίλησαν για θεατρικό γεγονός και το επικοινώνησαν αυθόρμητα, ώστε η είδηση, μαζί με την επίσημη διαφήμισή της, να φτάσει και σε όποιον δεν είχε λάβει γνώση.

Οι 12 Ένορκοι

Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά…μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια!
Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθένα από τους 12;

Η A PRIORI παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά, από 6 Οκτωβρίου 2016, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της έβδομης τέχνης και μεταφέρει τους “12 angry men” σε μια «θεατρική» αίθουσα ενόρκων.
Η παράσταση που απέσπασε δύο βραβεία κοινού (καλύτερου ανδρικού ρόλου και καλύτερης παράστασης) και το 34ο Κορφιάτικο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την περίοδο 2014-15, μετά από δυο sold-out σεζόν, συνεχίζει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη.

Η διαρκής αποδοχή και στήριξη των θεατών (και εκτός αθηναϊκών συνόρων) δείχνει την ανάγκη να διασφαλίσουμε κάθε τι που ορίζεται οικείο, προσφιλές, ουσιαστικό και πλήρες. Οι «12 ένορκοι» φτάνουν στο τρίτο φθινόπωρο της ζωής τους από τα πολλά χειροκροτήματα, τις αμέτρητες σελίδες με τα «μπράβο» και την πίστη τους ότι όσο υπάρχει γέφυρα συνεννόησης μπορούν να γίνουν και θαύματα. Το παν είναι να έρχονται στο προσκήνιο έννοιες που μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τη ζωή μας. Προς το επαναστατικά καλύτερο.
Από Πέμπτη ως Κυριακή, το θέατρο μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο θέτοντας τους θεατές στη θέση των ενόρκων.


Ταυτότητα παράστασης
Οι 12 ένορκοι είναι:
Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος
Συμμετέχει: Αλέξης Σταυριανός
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή


Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Sound design: Νίκος Τσέκος
Video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης
Promo video: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Φωτογραφία: Γιάννης Πρίφτης
Γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Δαπέργολας
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη
Επικοινωνία παράστασης: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI

Επίσημος δικτυακός τόπος παράστασης: www.a-priori.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα